Португалец върти магически манджи в Къщата на духовете

Личният готвач на Ветко Арабаджиев Марио Саградо вече е любимият кулинар на родните масони

Може ли да се направи баница с морски дарове? Странен ли е вкусът на такова кулинарно произведение?  На кого би хрумнала подобна кулинарна приумица?

Отговор на тези въпроси дава изисканият гурме ресторант „Alchemist Residence Philippopolis“ в пловдивския Бевърли Хилс - Белащица.

Ястието се нарича „Омониер“ и се прави от тесто за баница, а превъзходният вкус идва освен от морските дарове и от специалния светъл сос, с който се гарнира, обяснява управителят на храненето в резиденцията и шеф готвач на заведението Марио Антонио Саградо.

Въпреки че е португалец, майсторът доста добре говори български, защото живее тук повече от 10 години. Женен е за д-р Пенка Стойнова, избрана за лекар на 2011 г. Признава, че е дошъл у нас от любопитство, след като се запознал с група българи на пазара в родния си град Томар, където в продължение на 14 години е управител на елитен хотелски комплекс. Пиел кафе с тях 3 пъти в седмицата, слушал много за България и решил да види на живо тази чудна страна.

След като срещнах съпругата си, твърдо съм решил, че няма да се връщам скоро в родината си, тъй като вашата страна има нужда от лекари, шегува се той. И признава, че тук го задържа работата в „Alchemist Residence Philippopolis“. За мен това е изключително предизвикателство - да представя част от моята кулинарна култура и да популяризирам сред българите богатството от вкусове на средиземноморската кухня, казва шеф готвачът. Радостен е, че получава пълна подкрепа от здравния мениджър Невен Енчев, който също като него не се страхува да експериментира, а като работодател дава възможност на всички да реализират своите таланти. Задържа вашите сънародници, но и привлича много чужденци, които намират тук професионално щастие, смята Марио. Горд е, че гости на резиденцията са били посланикът на държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз и всемогъщият командир на шотландския ритуал на масоните Петър Калпакчиев, а той е успял да задоволи изисканите им очаквания и дори да ги надмине.   

Саградо 5 години е изучавал тънкостите на ресторантьорството и хотелиерството в Париж, известен с изисканата си кулинарна школа. След това 4 години е карал стаж на различни места, преди да се върне в родната си Португалия. Във Франция научил, че готвенето е творчество, а добрият майстор се доближава до художника и трябва да умее да създава палитри от различни вкусове. Сериозен професионален опит натрупва в Африка - в Ангола и Руанда, където попада в прочутата хотелска верига „Меридиен“.  В България близо 3 години е личен готвач на Ветко Арабаджиев. Постоянно пътува с него.

В „Alchemist Residence Philippopolis“ започва работа от нейното създаване и тук дава воля на фантазията си, като комбинира елементи от българската национална и средиземноморската кухня. Менюто е изключително здравословно и почти напълно изключва консумацията на свинско месо. Затова пък на широка популярност сред гостите се радват кулинарни шедьоври като заек с порто по малтийски, агнешки джолан по марокански и морски език с френски дресинг.

За да е вкусна храната, има още две важни условия: да е съпроводена с подходящо вино и да е поднесена с усмивка, отбелязва майсторът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?