Нещо по-така: Сладко от люти чушки - романс за сетивата
Внасяме куртовска капия от Македония и Турция, родните ентусиасти сдават фронта
- 17:54, 26.09.2015
- 17:55, 26.09.2015
- 1166
- 0
Древните инки са първите познавачи на чушките. Останки от семена, датиращи от ХV век, са открити в Южна и Централна Америка. По-късно чушките се отглеждали от местното индианско население в Перу, Чили и Мексико. Дълги години били непознати за народите в Средиземноморието и Азия.
Растението е пренесено в Европа от Колумб. Първоначално е отглеждано като декоративен вид в Испания и Португалия, откъдето постепенно преминава в другите европейски страни.
Предполага се, че пиперът е пренесен в България през ХVI век, където много скоро става една от основните зеленчукови култури.
Едновременно с това пиперът е бил подложен на непрекъснато подобряване от безименни народни селекционери.
По такъв начин България се е превърнала в нов, вторичен формообразувателен център на пипера в Европа. До края на миналия век българската селекция беше безспорен лидер в повечето от типовете.
През последните 10-15 години родната селекция буквално е изтикана в ъгъла заради инвазия на сортове от Холандия и Франция.
Преди месец Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ обяви дълъг списък със сортове зеленчуци, застрашени от изчезване. Между тях са 24 сорта чушки.
От агенцията официално обявиха публичната тайна, че голяма част от научните работници в институтите са разработили пазарни ниши на чужди търговски фирми, които заливат пазара на семена у нас. Това поставя под дългосрочна зависимост основите на земеделското производство, което се програмира в западните лаборатории.
Затова ще внасяме куртовска капия от Македония и Турция, а малкото останали родни ентусиасти, които се борят да запазят автентичните сортове, скоро ще предадат фронта.
Потребителите обаче въобще не се вълнуват дали ще ядат наши или вносни чушки. Въпросът е да са вкусни и евтини, а някой ги предпочитат от люти по-люти. Почитателите на огнения вкус даже са сформирали клуб „Люта чушка".
Колкото и да е невероятно, но на купоните им задължително се сервира сладко от люти чушлета. Ето какво споделя една от почитателките на Hot pepper jam.
Днес изживях най-лютото си преживяване за този живот. Правих сладко от люти чушки. Изключително интересно лакомство. Докато го приготвях, нещо в мен крещеше: Това няма да може да се вкуси от лютивина.
И за момента този глас беше много прав. След като е готово, сладкото наистина е много приятно, не е прекалено люто, а точно обратното. Може да си го хапваш и чисто, но меката лютива топлина, която носи е достойнството на това сладко. То е като страстен романс за сетивата. /Марица.бг
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни