Не купувайте гол шаран

На Никулден рибарите приключват своя риболов. Традицията поверява последния улов да се пренеса в жертва на свети Николай Мирликийски - покровител на моряците, пътешествениците и банкерите. Народното поверие за празника гласи: "На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да си я вземе."

Никулденската риба трябва да е прясно уловена и с люспи - голият шаран се асоциира с немотия. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг. На 6 декември шаранът не е просто ястие, а ритуал- жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет.

При приготвянето на традиционното рибно ястие се внимава да не паднат люспи от рибата на земята - на лошо е. На масата се поставят и различни обредни хлябове. Често хлябовете се украсяват с образа на светеца или неговия кораб, моделирани от тесто. Освен риба и хляб на масата има още фасул, сарми и други постни ястия, приготвени със зехтин или шарлан.

Преди да започне тържественото угощение, рибникът и погачата се прикадяват от най-възрастния представител на семейството и рода. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Навремето кръстецът, костица от темето на шарана с формата на кръст, се зашивала в шапките на децата, за да ги предпазва от уроки и зли очи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?