Наши учени забъркаха бира от тиква и ориз

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия /ССА/ са измайсторили  бира от тиква. Тя е богата на нишесте и захари, а това я прави подходяща суровина при варене на пиво.

 

При приготвяне на напитката е използван 70,8% светъл малц, 8,4% специален карамел-малц и 20,8% печена тиква за пивна мъст с начално екстрактно съдържание 10,0%. От ССА посочват, че освен охмеляване с хмелов гранулат от горчиви и ароматни сортове хмел са вложени и подправки - бахар, карамфил, канела и джинджифил, които допринасят за получаването на допълнителен вкус. Пивната мъст е заквасена със специален щам дрожди за горна ферментация.

 

Готовото пиво е получило характерен за тиквата цвят, по-интензивен от този на малцовото пиво, с интензивна горчивина и слаби нотки на подправки и плодове. Интересните съставки в бирата не се изчерпват дотук. В приготвянето на слабоалкохолната напитка е вложен и ориз, който увеличава пенливостта на пивото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Благой

Благой

22.08.2014 | 16:02

Браво на българските учени! А междувременно колегите им от Манчестър стигнаха до пробив в лечението на диабета... ама какво да се прави - жаден пустият народ...

Отговори
0 0
hmmm

hmmm

22.08.2014 | 13:37

Bate Boiko im e dal receptata

Отговори
0 0
..

..

22.08.2014 | 13:14

Lubima Boko ot Bankia

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?