Наши учени забъркаха бира от тиква и ориз
- 11:44, 22.08.2014
- 13:02, 22.08.2014
- 927
- 3
Учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия /ССА/ са измайсторили бира от тиква. Тя е богата на нишесте и захари, а това я прави подходяща суровина при варене на пиво.
При приготвяне на напитката е използван 70,8% светъл малц, 8,4% специален карамел-малц и 20,8% печена тиква за пивна мъст с начално екстрактно съдържание 10,0%. От ССА посочват, че освен охмеляване с хмелов гранулат от горчиви и ароматни сортове хмел са вложени и подправки - бахар, карамфил, канела и джинджифил, които допринасят за получаването на допълнителен вкус. Пивната мъст е заквасена със специален щам дрожди за горна ферментация.
Готовото пиво е получило характерен за тиквата цвят, по-интензивен от този на малцовото пиво, с интензивна горчивина и слаби нотки на подправки и плодове. Интересните съставки в бирата не се изчерпват дотук. В приготвянето на слабоалкохолната напитка е вложен и ориз, който увеличава пенливостта на пивото.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни