Киснете зеленчуците във вода

Зеленчуците със съдържание на нитрати над нормата могат да бъдат изключително опасни за здравето ни. Затова, първо, винаги трябва да избираме свежи зеленчуци с наситени цветове и добър външен вид. Не е добре те да бъдат съхранявани в найлонови пликчета и опаковки, както повечето видове зелени салати и марули на пазара.

Освен това, преди да ги поднесем на масата, е добре да накиснем продуктите за салата за 15-20 минути във вода. После внимателно трябва да огледаме дали имат наранявания или почернели части по листата, които задължително се отстраняват. 

Пожълтелите листа по зелената салата са сигурен знак за нитрати, а най-много те се натрупват в жилките по средата и в кочаните на този вид зеленчуци, което важи за зелките и всички други многолистни видове.

При зеленчуци като краставички, тиквички, моркови, задължително белете кората и така със сигурност ще се отървете от поне 80% от нитратите.

Най-важното според специалистите е да консумирате зеленчуците свежи и да не ги оставяте да престояват повече от 24 часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?