Киснете зеленчуците във вода
- 08:52, 12.04.2015
- 2129
- 0
Зеленчуците със съдържание на нитрати над нормата могат да бъдат изключително опасни за здравето ни. Затова, първо, винаги трябва да избираме свежи зеленчуци с наситени цветове и добър външен вид. Не е добре те да бъдат съхранявани в найлонови пликчета и опаковки, както повечето видове зелени салати и марули на пазара.
Освен това, преди да ги поднесем на масата, е добре да накиснем продуктите за салата за 15-20 минути във вода. После внимателно трябва да огледаме дали имат наранявания или почернели части по листата, които задължително се отстраняват.
Пожълтелите листа по зелената салата са сигурен знак за нитрати, а най-много те се натрупват в жилките по средата и в кочаните на този вид зеленчуци, което важи за зелките и всички други многолистни видове.
При зеленчуци като краставички, тиквички, моркови, задължително белете кората и така със сигурност ще се отървете от поне 80% от нитратите.
Най-важното според специалистите е да консумирате зеленчуците свежи и да не ги оставяте да престояват повече от 24 часа.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни