Как да си сготвим очпомак
- 11:41, 21.03.2015
- 12:23, 21.03.2015
- 1933
- 0
Очпочмак
Продукти за 10-15 порции
За тестото:
500 мл прясно мляко
250 г масло
1 яйце
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 кубче мая
Брашно, колкото поеме, или около 1.5 кг
1 шепа олио
За плънката:
500 г месо по избор
1.5 кг картофи
2-3 глави кромид
Сол на вкус
Млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля толкова, че да може да се държи пръстът в него, без да пари. Изсипва се в голяма тенджера, добавят се маслото, яйцето, солта, захарта и натрошената мая. Разбърква се, докато се поразтопи маслото. Сипва се по малко от брашното и се меси, досипва се още брашно и се замесва меко тесто. Накрая се сипва олиото, за да се отлепи тестото от ръцете, и се оставя да втасва на топличко.
За плънката месото се реже на кубчета с размери 2 см на 2 см. Картофите се обелват и се нарязват като за мусака, а кромидът - на кубчета. Смесват се в гевгир и се поръсват със сол и черен пипер. Оставя се да се изцедят.
От тестото се къса по малко, от всяко късче се оформя руло и от него се режат топки. Разточват се на малки кръгчета и в средата им се слага от плънката. Краища на тестото се събират във вид на триъгълник с дупчица по средата. Получените тутманичета се нареждат в тава и се пекат във фурна при температура 180-200 градуса, докато се зачервят. Поднасят се с бульон.
Перемячи
Продукти за 20 порции
За тестото:
250 г маргарин или масло
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 яйце
Брашно, колкото поеме, или около 1.5 кг
За плънката:
800 г кайма
1 яйце
1-2 глави кромид
Млян черен пипер на вкус
Сол на вкус
4-5 с. л. Олио
Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва тесто по същия начин, както при очпочмак. За плънката кромидът се нарязва на много ситно или се настъргва. Каймата се разбърква с кромида, яйцето и подправките.
От тестото се откъсват парчета, разтеглят се на кръгчета и в средата им се слага от плънката. Краищата на тестото се загъват спираловидно, като цвете, като в средата остава отворено. Перимячите се пържат в сгорещено олио. Поднасят се също с бульон.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни