Как да си сготвим очпомак

Очпочмак 

Продукти за 10-15 порции 

За тестото:

500 мл прясно мляко    

250 г масло 

1 яйце 

1 ч. л. сол    

1 ч. л. захар 

1 кубче мая 

Брашно, колкото поеме, или около 1.5 кг 

1 шепа олио 

За плънката:

500 г месо по избор 

1.5 кг картофи 

2-3 глави кромид 

Сол на вкус 

Млян черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне: 

Млякото се затопля толкова, че да може да се държи пръстът в него, без да пари. Изсипва се в голяма тенджера, добавят се маслото, яйцето, солта, захарта и натрошената мая. Разбърква се, докато се поразтопи маслото. Сипва се по малко от брашното и се меси, досипва се още брашно и се замесва меко тесто. Накрая се сипва олиото, за да се отлепи тестото от ръцете, и се оставя да втасва на топличко.  

За плънката месото се реже на кубчета с размери 2 см на 2 см. Картофите се обелват и се нарязват като за мусака, а кромидът - на кубчета. Смесват се в гевгир и се поръсват със сол и черен пипер. Оставя се да се изцедят. 

От тестото се къса по малко, от всяко късче се оформя руло и от него се режат топки. Разточват се на малки кръгчета и в средата им се слага от плънката. Краища на тестото се събират във вид на триъгълник с дупчица по средата. Получените тутманичета се нареждат в тава и се пекат във фурна при температура 180-200 градуса, докато се зачервят. Поднасят се с бульон. 

Перемячи 

Продукти за 20 порции 

За тестото:

250 г маргарин или масло 

500 мл прясно мляко 

1 кубче мая 

1 ч. л. сол    

1 ч. л. захар 

1 яйце 

Брашно, колкото поеме, или около 1.5 кг 

За плънката:

800 г кайма 

1 яйце 

1-2 глави кромид 

Млян черен пипер на вкус 

Сол на вкус 

4-5 с. л. Олио 

Начин на приготвяне: 

От изброените продукти се замесва тесто по същия начин, както при очпочмак. За плънката кромидът се нарязва на много ситно или се настъргва. Каймата се разбърква с кромида, яйцето и подправките.

От тестото се откъсват парчета, разтеглят се на кръгчета и в средата им се слага от плънката. Краищата на тестото се загъват спираловидно, като цвете, като в средата остава отворено. Перимячите се пържат в сгорещено олио. Поднасят се също с бульон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?