Интернационал за Великден: Френски заек или агнешко от Австралия

Килото на биояйцата гони 17 лв., от Германия ни пращат направо боядисани

Какво да сложим във Великденската кошница? Яйца, козунаци или агнешко месо родно производство или същите продукти, но внесени от чужбина. Покупката е въпрос на личен избор.

В навечерието на големия християнски празник търговската мрежа е залята както от български, така и от вносни храни, като разликата в цените е минимална, установи проверка на „Марица”. Най-евтино излизат българските яйца, ако се купи кора от 30 бр. В повечето магазини са обявили промоция, а бройката с размер L, е 18 стотинки. Кора от 30 броя с размер М е 4,49 лв. или 0,15 лв. за брой. 

Опаковка от 10 броя с  размер L струва 1,85 лв., а М-ките - 1,50 лв. По-скъпо лягат биояйцата - 6 броя са с цена 5,39 лв., а килото им стига 16,28 лв. И тази година има внос на сварени и боядисани яйца. Стоката е пътувала от Германия и Холандия, като цената за 10 броя е 3,60 лв.

Цените за крайния потребител на родното агнешко месо са като миналогодишните. От кошарата до щанда обаче те скачат почти три пъти. Докато живото тегло е не повече от 6 лв. за кг, в магазина според разфасовките - плешка, преден или заден бут, кило прясна мръвка върви от  11,99 до 15,49 лв. Има и агнешки котлети, овкусени с чесън и горски билки, които са намалени от 9,99 лв. на 7,99 лв. за кг.  

По заявка доставят и цели агнета, като 10-килограмово сукалче струва 160 лв. Иначе замразеното агнешко от Нова Зеландия е в промоция и се предлага по 9,99 лв. за кг. Замразените агнешки главички от Гърция са по 2,99 лв. за кг, а теглото им е около 800 грама. Дроб-сърмата също от фризер, е с произход EU и цена 5,49 лв. за кг, а опаковките са близо кило и половина.

Замразена агнешка плешка от Австралия е 13,99 лв. за кг. Парчетата тежат малко под 3 кг, така че крайната цена е между 37 и 40 лв. Има и замразени дреболиите от Австралия - 4,99 лв. за пакет с тегло малко над килограм. На опаковките на вносните мръвки е отбелязан краен срок на годност - август 2016 г., но не и дата на производство.

Ветеринари напомнят, че дълбокото замразяване при меса не трябва да е повече от 2 години. Излиза, че предлаганото у нас чуждо агнешко е залежало над година и половина.

Търговците са обогатили месния асортимент с румънски пуйки и френски зайци. Килото на пуйките е 6 лв., а цялата излиза около 36 лв. Заекът е около килограм и половина и струва не повече от 15 лв.

Българските козунаци също са на миналогодишните цени - килограма на обикновените струва между 4 и 5 лв. По-скъпо излизат луксозните с пълнеж от стафиди, захаросани плодове и бадеми, а цените им гонят двайсетак. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?