Интернационал за Великден: Френски заек или агнешко от Австралия
Килото на биояйцата гони 17 лв., от Германия ни пращат направо боядисани
- 16:22, 27.04.2016
- 16:29, 27.04.2016
- 611
- 0
Какво да сложим във Великденската кошница? Яйца, козунаци или агнешко месо родно производство или същите продукти, но внесени от чужбина. Покупката е въпрос на личен избор.
В навечерието на големия християнски празник търговската мрежа е залята както от български, така и от вносни храни, като разликата в цените е минимална, установи проверка на „Марица”. Най-евтино излизат българските яйца, ако се купи кора от 30 бр. В повечето магазини са обявили промоция, а бройката с размер L, е 18 стотинки. Кора от 30 броя с размер М е 4,49 лв. или 0,15 лв. за брой.
Опаковка от 10 броя с размер L струва 1,85 лв., а М-ките - 1,50 лв. По-скъпо лягат биояйцата - 6 броя са с цена 5,39 лв., а килото им стига 16,28 лв. И тази година има внос на сварени и боядисани яйца. Стоката е пътувала от Германия и Холандия, като цената за 10 броя е 3,60 лв.
Цените за крайния потребител на родното агнешко месо са като миналогодишните. От кошарата до щанда обаче те скачат почти три пъти. Докато живото тегло е не повече от 6 лв. за кг, в магазина според разфасовките - плешка, преден или заден бут, кило прясна мръвка върви от 11,99 до 15,49 лв. Има и агнешки котлети, овкусени с чесън и горски билки, които са намалени от 9,99 лв. на 7,99 лв. за кг.
По заявка доставят и цели агнета, като 10-килограмово сукалче струва 160 лв. Иначе замразеното агнешко от Нова Зеландия е в промоция и се предлага по 9,99 лв. за кг. Замразените агнешки главички от Гърция са по 2,99 лв. за кг, а теглото им е около 800 грама. Дроб-сърмата също от фризер, е с произход EU и цена 5,49 лв. за кг, а опаковките са близо кило и половина.
Замразена агнешка плешка от Австралия е 13,99 лв. за кг. Парчетата тежат малко под 3 кг, така че крайната цена е между 37 и 40 лв. Има и замразени дреболиите от Австралия - 4,99 лв. за пакет с тегло малко над килограм. На опаковките на вносните мръвки е отбелязан краен срок на годност - август 2016 г., но не и дата на производство.
Ветеринари напомнят, че дълбокото замразяване при меса не трябва да е повече от 2 години. Излиза, че предлаганото у нас чуждо агнешко е залежало над година и половина.
Търговците са обогатили месния асортимент с румънски пуйки и френски зайци. Килото на пуйките е 6 лв., а цялата излиза около 36 лв. Заекът е около килограм и половина и струва не повече от 15 лв.
Българските козунаци също са на миналогодишните цени - килограма на обикновените струва между 4 и 5 лв. По-скъпо излизат луксозните с пълнеж от стафиди, захаросани плодове и бадеми, а цените им гонят двайсетак. /Марица.бг
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни