Изпитано: Тавче на гравче и Лесковачка мучкалица

Лесковачка мучкалица

Това ястие много прилича на  българската кавърма. В България обаче не се прави с моркови, гъби и други зеленчуци. В Сърбия се слага само лук, чушка и месо. През зимата задължително се слага чушка от туршия. Месото, черният пипер, вегетата и други подправки по избор се слагат в олио да се запържат. Трябва леко да е люто.  Запържва се всичко, после се запича в гювече. Най-добре е да се сложи във вана и да къкри на огъня бавно. 

Главните подправки, ако се слагат накрая, по-добре без тях, казва мастър шефът от Пирот. Той слага всички подправки още, докато се пържи лукът - черен пипер, пикантина, чубрица, за да може да пуснат аромата. Едно е черният пипер да се запържи с лука, да пусне аромат, друго е накрая да се пусне. 

Тавче на гравче 

Бобът първо се сварява заедно с много лук, червен и черен пипер, накрая сол. Готви се на гъсто. После се слага в гювеч и се оставя на скарата на бавен огън да къкри. Когато бобът е уврял, отгоре се слага една люта чушка. 

По желание може да се направи с пушени ребърца или наденица. Традиционната рецепта обаче е постно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?