Изпитано: Тавче на гравче и Лесковачка мучкалица
- 09:19, 27.06.2015
- 1657
- 0
Лесковачка мучкалица
Това ястие много прилича на българската кавърма. В България обаче не се прави с моркови, гъби и други зеленчуци. В Сърбия се слага само лук, чушка и месо. През зимата задължително се слага чушка от туршия. Месото, черният пипер, вегетата и други подправки по избор се слагат в олио да се запържат. Трябва леко да е люто. Запържва се всичко, после се запича в гювече. Най-добре е да се сложи във вана и да къкри на огъня бавно.
Главните подправки, ако се слагат накрая, по-добре без тях, казва мастър шефът от Пирот. Той слага всички подправки още, докато се пържи лукът - черен пипер, пикантина, чубрица, за да може да пуснат аромата. Едно е черният пипер да се запържи с лука, да пусне аромат, друго е накрая да се пусне.
Тавче на гравче
Бобът първо се сварява заедно с много лук, червен и черен пипер, накрая сол. Готви се на гъсто. После се слага в гювеч и се оставя на скарата на бавен огън да къкри. Когато бобът е уврял, отгоре се слага една люта чушка.
По желание може да се направи с пушени ребърца или наденица. Традиционната рецепта обаче е постно.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни