Изпитано: Постна пита, зелеви сармички с праз и орехи

Зелеви сармички с праз и орехи

За 40-50 броя са необходими: 

1 ч.ч. ориз 

тънки и меки  листа кисело зеле  

2 цели стръка праз 

1 ч.ч. орехи натрошени на парченца 

1 с.л. риган, сушен 

1 к.ч. олио 

червен пипер 

черен пипер
лют пипер (по желание) 

3 ч.ч. течност, зелев сок или гореща вода 

Листата се приготвят предварително, като се реже долната по-мека част и се оформя на квадрати. 
В тенджера се сипва олиото и се задушава ситно нарязаният праз. Прибавя се  и оризът, предварително измит. Слага се една чаша зелев сок и вода. Добавя се червен пипер, малко лют пипер, черен пипер, риган  и накрая  орехите. Навиват се сармите, нареждат се в тенджера и с заливат с 2 чаши течност. Притискат се с чиния. Варят се на тих огън около 30 минути. Ако остане течност, може да се направи сос с още пипер и риган. 

Постна пита за Деня на християнското семейство

Продукти:

около 3 ч. ч. брашно 1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода 

Приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч. ч. хладка водата се замесва меко тесто. Оставя се да почива 10 минути.  В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.  С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне.  Постната содена питка  се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.  Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите.  След това украсете по желание и според обичаите, които имате във вашето семейство, намажете с олио и изпечете. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?