Изпитано: Постна пита, зелеви сармички с праз и орехи
- 09:34, 21.11.2015
- 1328
- 0
Зелеви сармички с праз и орехи
За 40-50 броя са необходими:
1 ч.ч. ориз
тънки и меки листа кисело зеле
2 цели стръка праз
1 ч.ч. орехи натрошени на парченца
1 с.л. риган, сушен
1 к.ч. олио
червен пипер
черен пипер
лют пипер (по желание)
3 ч.ч. течност, зелев сок или гореща вода
Листата се приготвят предварително, като се реже долната по-мека част и се оформя на квадрати.
В тенджера се сипва олиото и се задушава ситно нарязаният праз. Прибавя се и оризът, предварително измит. Слага се една чаша зелев сок и вода. Добавя се червен пипер, малко лют пипер, черен пипер, риган и накрая орехите. Навиват се сармите, нареждат се в тенджера и с заливат с 2 чаши течност. Притискат се с чиния. Варят се на тих огън около 30 минути. Ако остане течност, може да се направи сос с още пипер и риган.
Постна пита за Деня на християнското семейство
Продукти:
около 3 ч. ч. брашно 1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода
Приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч. ч. хладка водата се замесва меко тесто. Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. Постната содена питка се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание и според обичаите, които имате във вашето семейство, намажете с олио и изпечете. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни