ИЗПИТАНО
- 15:25, 29.04.2016
- 1086
- 0
Курабии
Продукти:
8 яйца
500 г захар
500 г разтопена мас
30 г амонячна сода (3 пакетчета) + 3-4 с.л. кисело мляко
3-4 ванилии
1.750 кг брашно
щипка сол
За декорация:
зърна от кориандър по желание
кристална захар
2-3 бр. жълтъци
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме разтопената и леко охладена мас, като биенето продължава. Разтваряме амонячната сода в киселото мляко и когато шупне, добавяме към сместа. Пресяваме брашното 2 пъти и постепенно добавяме към тестото заедно с ванилията. Омесваме меко тесто. Разделяме на 3 топки и го прибираме в хладилника да отлежи около 30 минути. След това взимаме първата топка и разточваме с точилка на кора с дебелина около 2-3 мм. С помощта на формички изрязваме зайчета, пиленца, агънца. Нареждаме курабиите в ненамазана тава. Отгоре ги намазваме с разбитите жълтъци с 1 с.л. вода и ги поръсваме обилно със захар. По желание слагаме зрънца от кориандър за очички. Печем в умерена фурна.
Домашен козунак с пълнеж
Продукти:
5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
100 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон
1 кг брашно
1 бр. жълтък за намазване
шоколад, стафиди, ядки, сушени плодове
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и оставяме на топло да бухне. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, добавяме разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавяме втасалата мая, ванилиите, кора от лимон и брашното и бъркаме, за да се получи меко тесто. Оставяме да бухне на топло и отново омесваме. Добавяме избраната плънка и оплитаме тестото на плитка.
Поставяме козунаците в намазана с мазнина форма и оставяме да втасат. Отгоре намазваме с разбития с 2-3 капки олио жълтък и поръсваме обилно със захар. Печем в умерена фурна.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни