За цяло агне на фурна пригответе 200 лева

На Гарата пекат деликатеса срещу 20 лева по технология от бабино време

Традицията на великденската трапеза да има печено агне не излиза никак евтино.


В Пловдив има само три фурни,
в които се спазва технологията от бабино време. Повечето си имат постоянна клиентела, която знае кога вадят топлия хляб на Централна гара, на ул. “Данаил Николаев” и на Сточна гара.


Печенето на цяло агне излиза 20 лева, казва Юлия Балканджиева, която стопанисва фурната до Централна гара. Тя е горда с това, че при тях не се използва газ или ток, а само дърва.

Помещението е в над 80-годишна сграда, преди няколко години го модернизирахме, но запазихме технологията, обяснява собственичката.


Тази година още няма заявки за печене на агне. Може би хората изчакват последния момент, или заради кризата не си позволяват тази екстра, казва Балканджиева. Наблюденията от миналата година сочат, че
да опекат цяло агне във фурната си позволяват най-големите
мераклии.


Най-често те вземат тава от фурната. Приготвят първо дроб сармата, с която пълнят агнето. Намазват месото с масло, червен и черен пипер. Носят го готово, завито с фолио във фурната. Оттам нататък майсторлъкът е да се поддържа около 6 часа постоянна температура. Масрафът за самото печене ляга най-евтино, тъй като при цена 13-14 лева за килограм едно цяло агне от 10-12 кг заедно с дреболиите, ориза, подправките излиза малко под 200 лева.


Тази година във фурната на Централна гара наблягат повече на козунаците. Те се правят по 100-годишна рецепта.
На ден се
пекат по
1000 козунака,
които свършват до края на деня. Личи си, че няма консерванти и набухватели, казват постоянните клиенти. Собствениците заделят най-хубавите брашна още след жътва, за да се получат най-дъхавите козунаци. Отсега се правят заявки за петък, когато по традиция се извиват опашки за козунаци пред фурната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?