Алфатар измисли рогачката - яде се само веднъж в годината
- 15:56, 05.09.2015
- 820
- 0
Рогачка се нарича точено ястие, което в силистренския град Алфатар се приготвя само веднъж в годината - на Задушница преди Заговезни - и се раздава в памет на мъртвите. То е като баница, но и се различава от нея.
Това съобщиха познавачи на алфатарските традиции на завършилия късно снощи Празник на житото и хляба, на който алфатарци осветиха пшеницата за посев, съобщи БЛИЦ.
Участваха около 70 майстори-кулинари с баници, мекици, пърленки, содени питки, халва и дори с пита-тенджера със събрани в нея сарми. За пръв път на площада в Алфатар бе показано как се приготвят някои от хлебните изделия. /Марица.бг
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
0 коментара