четвъртък, 14 Декември 2017 00:18 ч.

Почти всичките ни студенти готови за емиграция

21.11.2014   |   15:01
Прочетена: 1877   |
Коментари: 3
Почти всичките ни студенти готови за емиграция

86% от студентите смятат да мигрират в чужбина или в друг град, за да търсят препитание. Едва 10% от младежите знаят какви са изискванията на работодателите за професията, в която се обучават. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено сред работодатели и младежи.

От камарата вече изготвиха проект за това какви са нужните компетенции за част от професиите. Така всеки студент може да провери в интернет какви знания и умения трябва да притежава, за да получи желаната позиция.

От тази програма могат да се възползват и вузовете, които да изработят учебните си програми според нуждите на бизнеса. По такъв проект вече е работил департамент „Икономика” в Нов български университет, който на база на изискванията на бизнеса и на международните учебни програми е променил част от учебните си програми. „Бизнесът вече не се интересува от дипломи, а от уменията, които имат кандидатите за работа”, категоричен е председателят на БСК Божидар Данев.

За намирането на първа работа 70 на сто от младежите разчитат на близки и роднини. Всеки трети път разчита на съдействието на бюрото по труда, а 17% се явяват на конкурс.

„Младите хора нямат мотивация да започнат собствен бизнес след дипломирането”, заяви Томчо Томов от БСК. Нежеланието да открият своя фирма е най-често заради липса на начален капитал. През следващата година социалното министерство ще стартира схема за насърчаване на младежкото предприемачество. С евросредства ще бъдат финансирани обучението и административните разходи за младите бизнесмени.


Топ новини
Циркът на Керязов с Мария Игнатова вбеси жена му
13.12.2017   |
22:45   |
1557
Коментари: 0
Съпругата на цирковия акробат Енчо Керязов Дима му е дала последен шанс да приключи драмата с тв водещата Мария Игнатова. Това разказват близки до семейството, което висяло на...