четвъртък, 19 Октомври 2017 14:03 ч.

IT секторът се отваря за програмисти със средно

Специалността ще се взима с 3-годишен курс в Математическата гимназия
13.10.2017   |   08:42
Прочетена: 1215   |
Коментари: 0
IT секторът се отваря за програмисти със средно

Програмистите у нас не достигат и IT секторът се отваря за хора с умения, а не с дипломи, твърдят анализаторите на пазара на работна сила у нас и в Европа. За да отговори на изискванията на бранша, правителството стартира ексклузивна програма „Обучение по ИT кариера“, разработена със специално решение на Министерския съвет.

Тя ще действа в 5 центъра, в които обаче ще могат да постъпват деца от всичките всички 28 области. Разположени са в София, Бургас, Русе, Правец и Пловдив.

Под тепетата обучението ще се извършва в Математическата гимназия. То ще започва в десети клас и ще продължи 3 години до края на средното образование. Младежите ще излизат с професионално образование „приложен програмист“.

Програмата е пилотна за страната и ако успее да докаже ефективността си, ще бъде мултиплицирана в други училища, обясни вчера Ивайло Старибратов, директор на МГ-то.

Още по темата четете на страниците на вестник "Марица"


Топ новини
Циганският език влиза в училище, търсят преподаватели
19.10.2017   |
13:10   |
0
Коментари: 0
Деца от малцинствата вече ще могат да учат в училище майчиния си език, ако пожелаят. Това ще става по 2 часа седмично  под формата на СИП, ЗИП или факултативни форми. МОН...