неделя, 24 Септември 2017 04:30 ч.

7 А на църква преди матурата

5266 седмокласници държат днес националното външно оценяване по български език и литература
19.05.2017   |   22:00
Прочетена: 19919   |
Коментари: 0
7 А на църква преди матурата

Цял клас отиде на църква тази сутрин, преди да влезе на националното външно оценяване по български език и литература. Идеята хрумнала спонтанно вчера на някого от 7 А в СУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив. И рано тази сутрин Божидар тръгнал от „Тракия”, минал да вземе съученичка от Кючука, там запалили свещ в храма „Св. Троица”. После в района на училището в центъра се видели с други връстници и влезли повторно и в църквата „Св. Петка”. По една единица от двете места, поне четворка трябва да имам, пошегува се Божидар. Помолихме се за успех на Дева Мария и Исус Христос, вече сериозно обобщи Атанас. В семействата на двете момчета редовно се ходи на църква, почитат се християнските празници и ценности. Двамата ще решат къде да учат, след като видят резултата от изпитите по български днес и по математика в понеделник.


Повече от час преди началото на днешния тест седмокласници започнаха да се събират пред СУ „Паисий Хилендарски”. Дария преговори за последен път допълнителните определителни – те са й на-трудни. Надява се оценката да й е достатъчна за паралелка с италиански език в Руската, за другите езици си дава сметка, че няма да й стигнат силите. След ударно ходене на уроци 2 пъти в седмицата по български и 3 пъти по математика, тази сутрин баща й, който е един от успелите пловдивчани, я успокоил, че изпитът всъщност не е фатален. Майка й е по-амбициозната у дома. Нека възлагат надеждите си на брат ми, пошегува се Дария.


Съученикът й от 7 Г Стелиян пък е решил да продължи образованието си в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Сестра му учи там и момчето ще изброи в документите всички специалности. Но всъщност няма намерение да работи това. Планът му е професията да е резервен вариант, за да си има занаят. А после да завърши университет и да се реализира по-успешно. Ако не успее, чак тогава да се опре на работа по специалността от професионалното школо.


В този час започва националното външно оценяване за седмокласниците. Те имат 60 минути да се справят с 25 въпроса от първия модул. След това в продължение на час и половина ще пишат трансформиращ преразказ върху непознат текст.
Общо 5266 седмокласници в областта се явяват на решаващите изпити, които са вход за елитните гимназии.


Топ новини
Октомври започва с високи температури, после дъжд и сняг
23.09.2017   |
19:58   |
2045
Коментари: 0
С приятните температури, движещи се между 19 и 24 градуса, ще ни изненада времето през октомври. В котловинните полета на Западна България градусите ще стигат и до 27, съобщава...