понеделник, 27 Март 2017 15:39 ч.

55 наши и чужди изби показаха вината си на Агра 2017

Министърът на земеделието Христо Бозуков опита вино от Вила Ямбол, хапна халва и питка с мед, след като преряза лентата
23.02.2017   |   10:25
Прочетена: 946   |
Коментари: 2
55 наши и чужди изби показаха вината си на Агра 2017

Третото издание на Мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм започна в Пловдив. „Фермерите все повече се насочват към новите аграрни технологии, защото това ги прави по-конкурентоспособни и им дава по-широк хоризонт за развитие”, каза министърът на земеделието Христо Бозуков, преди да пререже лентата.

Всеки четвърти участник стъпва за първи път на тези изложения, а 53 компании са се завърнали след продължително отсъствие, отчетоха организаторите. Изложбата се е разраснала към актуалната ниша в туризма - СПА и уелнес.

Почти цялата 6 палата е заета от Селскостопанска академия, която показва 19 новости - подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане. Изложени са 4 нови сорта десертно грозде, към които вече има интерес от Турция, Сърбия и Гърция.

Рекорден брой - над 55, наши и чуждестранни изби представят новите си колекции вина и спиртни напитки на 25-ата „Винария”. Акцент са местните сортове. „Ние няма да залеем света с българско вино, но трябва да намерим своята ниша и местните сортове носят този потенциал”, каза председателят на Националната винаро-лозарска камара Радослав Радев.

Възраждането на местните храни и вина е акцент на целия мегафорум. Пет дни посетителите ще се радват на дегустации на напитки, ястия и деликатеси. В петък ще ни покажат по какъв начин шоколадът се съчетава с доброто вино.

Повече от два часа служебният министър разглежда експозициите. Той опита вино на Вила Ямбол, хапна халва и питка с мед, както и ред деликатеси. Докато официалните гости разглеждаха палатите, навън посетителите вече обикаляха и си купуваха различни продукти от щандовете на откритите площи./Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (2)
 • винар
  Рейтинг: 0
  1
  23.02.2017 |
  11:00
  Много прост народ пише в Марица. Има няколко изложби в момента. Агра НЕ Е за вино. Винарските изби участват във Винария. Кой ви пуска материалите в на страницата, без да е прочел глупостите, които пишете. Срам, голям срам.
  Оценка:
  +2
  -2
 • ракиджия
  Рейтинг: 11
  2
  23.02.2017 |
  15:07
  Кога и къде ще се състои изложението "Ракиария"?
  Оценка:
  +11
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
ГЕРБ води във всички райони на Пловдив
27.03.2017   |
14:33   |
332
Коментари: 1
ГЕРБ води с най-много гласове във всички райони на Пловдив. Ето как се разпредели вотът по места под тепетата:   Район "Централен":    ГЕРБ - 40,61%, БСП -...