неделя, 20 Август 2017 07:02 ч.

120 дни чистят Стара река

Коритото е задръстено от растителност и клони
21.02.2017   |   07:16
Прочетена: 438   |
Коментари: 0
120 дни чистят Стара река

Започна ударно прочистване на коритото на Стара река в Карлово от дървета и храсти. Акцията е по решение на Карловския парламент от края на ноември 2016 година, след като Районното управление на полицията предупреди, че реката е пълна с  растителност и вече е опасна. Прочистването е възложено на местна фирма. Работата в коритото на Стара река в градската зона ще продължи 120 дни.

Това е първото цялостно прочистване  на реката от десетилетия. То обхваща протежението от дървения мост над бившата текстилна фабрика „Евлоги Георгиев” и продължава 300 метра след Балабанов мост. Цялото трасе е дълго 3300 метра.

Над Стара река в Карлово има близо десет моста, а около всеки от тях в  реката са израснали големи и здрави дървета и гъсти храсти около тях.  Коритото е най-задръстено с растителност около моста на някогашния Сряда пазар, край Арапския мост и в района на стадион „Васил Левски”. При проливни дъждове в Балкана и над Карлово Стара река за кратко време става много пълноводна. В същото време растителността създава тапи от наноси и има опасност водата да излезе извън коритото.

Преди да започнат дейностите по прочистване на Стара река, общината  възложи на лицензиран оценител Николай Михалски да маркира дърветата, които подлежат на изсичане. Планът на общината е от изсичането на дърветата и храстите да се добият около 1100 кубически метра дървесина.

Оттук насетне коритото на реката ще се поддържа чисто от растителност, заяви заместник-кметът инж. Стойо Карагенски. Специалисти ще направят предписание за грижите, които трябва да се полагат, така че да се ограничи израстването на дърветата и храстите отново, допълни той.


Топ новини
Вижте кои зодии не мелят заедно
19.08.2017   |
21:35   |
751
Коментари: 0
Обяснението на астролозите защо не може да намерим общ език с определени хора е просто: техният зодиакален знак не подхожда на нашия. За да не изгубите скъпоценно време в...