1000 пловдивчани почетоха с шествие жертвите

Депутатите Славчо Атанасов, Димитър Шишков и Никола Хаджийски изразиха съпричастността си

1000 пловдивчани почетоха с мирно шествие жертвите на арменския геноцид в петък вечер. Депутатите Славчо Атанасов (ПФ), Димитър Шишков (РБ) и Никола Хаджийски (РБ) и кметът на Карлово Емил Кабаиванов изразиха своята съпричастност към арменската общност. С хоругви, плакати и транспаранти, предвождани от деца барабанчици, арменците тръгнаха от бул. "Шести септември", преминаха по бул. "Цар Борис III" и спряха пред сградата на Военния клуб. През цялото време те скандираха: "Живея и помня! Осъждам и изисквам!". Заедно с шествието, по булевардите на града потеглиха  30 автомобила с надути клаксони, окичени с националните знамена на България, Армения и Русия.

Пред Военния клуб участниците в мирното шествие издигнаха транспаранти "Признание за 1 500 000 невинни жертви" и "Турция признай геноцида!".

"Над 1,5 милиона невинни деца, жени, мъже и старци са загинали преди един век. Днес те бяха обявени за наши светци, небесни воини", каза пред множеството Сероп Йозгатлиян. В словото си бившият директор на Института по балканистика /1993 - 2010/ Агоп Гарабедян припомни историческите събития около геноцида.

Той благодари на България, че навремето е отворила границата си за арменците и че днес българският парламент осъди масовото изтребление на арменци през 1915 г. "Прошка има, когато има покаяние. Покаяние няма и се надяваме, че ще има", каза Гарабедян. Той добави, че в самата Турция вече се чуват много гласове на общественици и членове на турския парламент, че арменският геноцид трябва да бъде признат.

„Изразявам своята лична солидарност с арменската общност и казвам днес, на този ден -  и аз съм като вас, мои братя! Като вас - защото българите и арменците сме изключително близки народи със сходна съдба. Ние в продължение на петстотин години също сме били изтребвани и сме били на ръба на своето оцеляване. Като арменците. България първа в света отваря врати за бежанците след кланетата  ", заяви пред арменците народният представител от ПФ Славчо Атанасов.

По думите му Турция все още не е узряла за влизане в Европейския съюз. Той беше единственият политик, който присъства на литургията в църквата "Сурп Кеворк", която беше отслужена  в памет на жертвите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Да се помни

Да се помни

27.04.2015 | 12:08

Най-сетне този геноцид беше признат.Турция трябва да се извини. Не напразно съвременникът на събитията Яворов е написал в стихотворението \"Арменци\" :\n.............................\nКат гонено стадо от някой звяр гладен,\nразпръснати ей ги навсякъде веч -\nтиранин беснеещ, кръвник безпощаден,\nвърху им издигна за всякога меч;\nоставили в кърви нещастна родина,\nоставили в пламък и бащин си кът,

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?