1000 лв. стигна декар земя в Хасковско

До 1000 лева за декар достигна земеделската земя в хасковското село Стамболийски, научи "Хасковска Марица" от свои източници. Продаденият на тази цена парцел от няколко декара се намира на хубаво място и е с поливна вода.

В други села в Хасковска област обработваема земя се продава за 900 лева декарът. Това засега са най-високите цени за земеделска земя в региона, коментира Илко Атанасов, брокер в хасковска агенция за недвижими имоти.

Според него обаче нещата са много относителни. Възможно било например парцел в землището на дадено село да струва 50 лева за декар, а в другия край на селото - 550 лева за декар. Всичко зависи от това дали земята се обработва, какви култури се засаждат на нея и каква рента дава.

Има ниви, откъдето добивът на жито е 200 кг от декар, при други е 400, посочи за пример Илко Атанасов.

Арендаторите, които имат интерес, са склонни да плащат по-скъпо за парцели от 3-4 декара, намиращи се в средата на масива, за да могат да си уедрят земята. Но ако е в края на масива и земята там е камениста и неплодородна, не биха дали дори 50 лева за декар.

Има голям интерес към закупуването на земеделски земи, коментира брокерът. Предлагане също не липсва. Напоследък обаче се появили много неориентирани оферти за продажби от страна на собствениците.

Те искали по 1500 лв. за декар земеделска земя, чиято реална стойност била 600-700 лв. Други предлагали каменисти и необработваеми земи за продан, които не стрували и 100 лв., но в същото време настоявали за пъти по-висока цена на имота си. /Марица.бг 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?