1000 лв. не стигат: Глад за лекари в Спешна помощ

Според спешните медици увеличението не е достатъчно, за да компенсира агресията, на която са подложени

Глад за лекари наблюдават отново в Центъра по спешна медицинска помощ. Въпреки по-високите заплати, пак никой не иска да работи там. От януари лекар без специалност получава 1000 лева, а със специалност - 1200. За първи път медиците са се зарадвали на увеличението през април. След увеличението обаче щатът се е попълнил само с двама. Вакантните места са 40. Не вярвам някой да дойде, защото работата е тежка, коментира зам.-директорът на ЦСМП д-р Димитър Христозов.

Според спешните медици увеличението не е достатъчно, за да компенсира агресията, на която са подложени, и психическото натоварване. Повечето доктори в Центъра напускат, привлечени от значително по-големите заплати в частните болници.

В спешната помощ е предвидена голяма реформа. През април здравният министър и министри от правителството на Румъния подписаха План за сътрудничество в областта на лекарствената политика и спешната медицинска помощ. Предвидено е експерти от министерствата на здравеопазването да помагат за провеждането на реформата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лекар

Лекар

09.05.2015 | 12:54

За сравнение: Основните заплати на лекарите в УМБАЛ са 400 лв без специалност и 500 лв със специалност. Те с учудване и завист гледат към новите специализанти, които започват със заплата 880 лв. Нашенски парадокси ...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?