сряда, 02 Декември 2015 01:41 ч.

РИБОЛОВНИ СТРАСТИ: Язовир "Ивайловград" - раят на сома

05.09.2010   |   13:23
Прочетена: 6148   |
Коментари: 0
РИБОЛОВНИ СТРАСТИ: Язовир "Ивайловград" - раят на сома

Община Ивайловград е екологично чист район. Няма наличие на големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда. На територията на общината се намира язовир "Ивайловград", който има 64 км брегова ивица и който предразполага към еко- и воден туризъм.

Разработен е и се очаква да бъде финансиран от екологичното министерство проект за екологична зона край язовира. Третият язовир от водно-електрическата каскада "Арда" на река Арда е построен през 1964 година и е един от най- живописните в България.

Крайбрежието на язовир "Ивайловград" е потънало в зеленина и е с голям потенциал за развитие на туризъм и водни спортове (ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк).

Към момента в зоната около язовира на територията на общината няма изградена адекватна туристическа инфраструктура (няколкото ведомствени почивни бази непосредствено под язовирната стена са или с ограничен външен достъп, или силно амортизирани и нефункциониращи), но той е притегателен център за любителите на природата.

С откриването на риболовния сезон, най-достъпните места около него през лятото се превръщат в малки къмпинги, като се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба.

Язовир "Ивайловград" е известен предимно с огромните си сомове, но сега там върви силен риболов на бяла риба на влачене. Със захлаждането на времето хищниците в язовира се активизираха и вече налитат стръвно на воблерите.

Между белите риби се ловят доста кефали и костури, а понякога се случва да налети и някой сом. Ежедневно десетки лодки кръстосват водоема и повечето от рибарите са доволни от резултатите. Най-резултатен е риболовът в широкото пред с. Бориславци и в посока към митничарското село.

Тук рибите са пръснати на голямо разстояние и поради това е ефективен именно риболовът на влачене, в сравнение с риболова на изкуствени примамки от място. Риболовът на влачене става все по-популярен напоследък и все повече хора го практикуват. Най-резултатен е през есента и пролетта, а най-търсена навсякъде е бялата риба.

Местност Марта и местност Цимбала, по южното крайбрежие, са най-атрактивните локализации, тип мини курортни зони, с единични вилни постройки и обособени места за пикник. Те са и основните изходни точки за организиране на панорамна разходка с лодка.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (0)
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Ха, честито: Вдигат тока още от Нова година
01.12.2015   |
23:17   |
214
Коментари: 0
Свободният пазар на ток ще доведе до "леко" повишаване на цената на тока. Това може да се случи още от Нова година. Все пак цената ще се определя от пазара, каза вчера...