„Междузведни войни”: Унищожаването „звездите на смъртта” би сринало имперската икономика

Построяването на две „звезди на смъртта” в „Междузвездни войни” и тяхното разрушаване от въстаниците би трябвало да срине икономиката на Галактическата империя. Този извод прави икономист от САЩ в статията, публикувана в електронната библиотеки на Корнелския университет, и цитирана от РИА Новости.

Би настъпила такава криза, че властите би трябвало властите да изразходват около 15-20% от БВП на цялата Галактика, за да спасят икономиката й.

В „Междузвездни войни” биват унищожени две имперски бойни платформи - в „Нова надежда” и „Завръщането на джедаите”.

В киноепопеята на Джодж Лукас главна заплаха за силите на въстаниците и за живота на много жители на Галактическата империя беше т. нар. „звезда на смъртта”. Това бойна платформа с размерите на малка луна, населявана от над милиона щурмоваци – клонинги, войници от имперската армия и флот, и неколкостотин хиляди бойни роботи.

Построяването на толкова сложен и натъпкан с технологии обект, твърди Закари Файнштайн от университета «Вашингтон» в Сент Луис трябва да струва на Империята астрономическа сума «галактически кредити» и да претовари нейните производствени мощности.

Файнштайн е решил да изчисли каква част от БВП на Империята би отишла за построяването на всяка от «звездите на смъртта». После той преценява как разрушаването им и свързаните с това загуби, (включително съкращаването на работници в службите, които ги снабдяват) би се отразило на икономиката на Галактиката.

За целта икономистът е сметнал какво количество стомана, пластмаса, радиоактивни материали и други ценни ресурси ще трябват за построяване на бойна станция с подобни размери. За ориентир той използва двете най-скъпи земни оръжия от подобен вид – проектът «Манхатън» (за създаването на първата атомната бомба) и типичните разходи, които бюджетът на САЩ понася за строителството на един самолетоносач.

От изчисления първата «звезда на смъртта» - заедно с разходите за експериментално конструкторски работи - би струвала на император Палпатин астрономическа сума – 193 квинтилиона долара. Ако се ориентираме по интернет публикации и данни за Вселаната в «Междузвездни войни», това представлява около 4,3% от БВП на цялага Галактика.

Еднократната загуба на такава част от БВП, като отбелязва Файнштайн може да изглежда незначителна, ако не се вземе предвид как работят банките и финансовата система като цяло. Ако банките работят както и земните, те трябва да вложат големи средства в самите «Звезди на смъртта» и в компаниите, които ги обслужват.

Съответно, унищожаването на платформите и колапсът на всички свързани с тях икономически структури би трябвало да предизвика сриване на пазарите и верижни фалити. Това няколко пъти би засилило икономическите последици от унищожаването на «Звездите на смъртта».

По изчисленията на Фйнштайн, за спасяване на разпадащата се икономика на Галактиката от пълен пълен финансов колапс трябва да се вложи 15-20 на сто от ежегодния й БВП. А въстаниците, дори да са удържали победа над останките от армията на Империята (след «Завръщането на джедаите»), са бедни и не биха могли да имат такива средства.

Може и да не са победили, допуска икономистът. Това би обяснило защо в седми епизод на «Междузвездните войни» - Силата се пробужда» , в Галактиката доминира наследница на Империята, групировка с наименование «Пръв ред».

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Туй не е тъй

Туй не е тъй

19.12.2015 | 19:53

годишно България губи от бюджета над 50 % - е и какво ? политици , партийци и всяка друга бюджетна класа щрака със пръсти от радост и щастие и живота си върви .....парите все пак са само хартия - стоманата е друго нещо , и робите - няма ли роби - живота бавно и мъчително умира ...точно туй се случва тука и сега ...и фалита е пълна глупост - духа от фалит не разбира - емоциите са друга работа ...

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?