„Балканкар-Рекорд" се изтегля от борсата

Печалбата на пловдивския завод е паднала над 10 пъти за последните 4 години

„Балканкар-Рекорд" АД вероятно ще се оттегли от фондовата борса. Най-големият съдружник в пловдивския завод за мото- и електрокари - „Рекорд Кар холдинг", който притежава 90.06 на сто от акциите, е обявил търгово предложение за закупуване на 9.94 процента от ценните книги в обращение. Офертата към акционерите, която вече е одобрена от Комисията за финансов надзор и е в ход, е за 9.32 лева за акция. Предложението ще е валидно до 22 февруари, научи „Марица". Цената е възможно най-добра, тъй като за последните три месеца борсовият пазар е дал средна оценка на ценните книжа на предприятието 4.93 лева. Ако притежателите на акции не се възползват от офертата за изкупуване в посочения срок, след това могат да бъдат ощетени, обясниха брокери. Излезе ли  „Балканкар-Рекорд" от борсата, „Рекорд Кар холдинг" може или да откаже сделка на кандидат-продавачите на акции, или да посочи значително по-ниска цена.

Пловдивският завод преживява тежко кризата, сочат публикуваните данни за дружеството. Печалбата му от 1 януари до 30 септември 2009 г. е едва 44 хиляди лева. За сравнение - за 2006 г. тя е била 615 000. Пак до 30 септември 2009 г. фирмата е натрупала пасиви от неплатени данъци в размер на 268 000 лева и от задължения към работници - 132 000. Почти 800 000 лева са дългосрочните и текущи задължения на завода за 9-те месеца на миналата година. Търговските вземания на дружеството са 3 655 000 лева.

Съдружници на „Рекорд Кар холдинг" в дружеството са „Куатро" и „Стройинвест".

Изпълнителният директор на „Балканкар-Рекорд" Петър Петров отказа да съобщи причината за търговото предложение. „Всичко е написано в офертата", каза той. Офертата обаче не обяснява защо главният акционер търси блуждаещите собственици на ценни книги на завода.

Най-вероятно собствениците искат да се освободят от изискването на БФБ да изкарват на светло както финансовите си резултати, така и намеренията си, предположиха брокери.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?