вторник, 26 Септември 2017 14:49 ч.

Явор обучава кучета да събират пране и вадят яйца от хладилника

02.09.2017   |   19:15
Прочетена: 690   |
Коментари: 0
Явор обучава кучета да събират пране и вадят яйца от хладилника

Физическата свобода е нещо толкова естествено, че цената  можеш да осъзнаеш само когато я загубиш, казват инструкторите от Фондация „Очи на четири лапи”. Тяхната мисия в училището за кучета - помощници на хора с увреждания, е да обучат всяко животно в зависимост от индивидуалните нужди на неговия стопанин.

Кучето може да отваря и затваря врати, да подава продукти от хладилника, да изважда прането от пералнята и да подготвя щипките, докато човекът простира. „Дотолкова се научава да пипа внимателно крехки повърхности, че дори вади суровите яйца едно по едно”, разказва Явор Крумов. Той се занимава с кучета от дете. Работил е с полицейски, с ловни, а от 9 години обучава водачи и асистенти в училището на Фондация „Очи на четири лапи”. Той е човекът, обучил и лабрадора Нобел за диагностика на диабетични кризи.  

„Кучето се учи да реагира по определен начин. В случая, когато усети, че захарта на детето пада, Нобел отива и го побутва с муцуната. Просто усеща миризмата”, посочва инструкторът.  

Работата му с водачите на незрящи пък е свързана с това да разучат определени маршрути, така че животното да превежда човека от вкъщи до работа, до магазина или на гости у приятели.    

Лабрадорите са предварително избрани от родители, които имат работни качества. При навършване на два месеца Явор и колегите му правят тестове, за да определят кои кученца ще влязат в програмата. Те се изпращат в приемно семейство, където трябва да бъдат социализирани, да не се притесняват от шумовете на града. И след навършването на 1 година с кучето започва сериозната работа. Обучението продължава между 6 и 8 месеца. „Всяко куче си има своя темперамент, своя физиологическа характеристика. Ние избираме човека спрямо кучето. Опитваме се да си импонират”, разказва инструкторът.  

Междувременно и незрящият преминава обучение, след което следва най-трудната част - да се напаснат с кучето. За да бъдат пуснати да се приберат заедно у дома, човекът и неговият помощник трябва да преминат успешно изпитите и да докажат, че са се сработили.  

„С кучето водач учим строго определен маршрут. По протежението му се избират ориентири - трайни в ежедневието предмети като стълбове, големи дървета, тротоари, ъгли на сгради, трафопостове. Кучето води незрящия от ориентир до ориентир”, обяснява Крумов. По този начин знае къде точно по маршрута се намира. Задължението му е да избягва препятствията. Или да спре, ако не може да ги преодолее. И да даде възможност на незрящия да прецени как да премине през това място.

„Най-трудното за кучето водач е, когато около него има много движещи се препятствия. Главата на кучето е почти на метър пред незрящия и е възможно потокът от хора да го отклони. Понеже това може да стане постепенно, съществува реална опасност човекът да не забележи отклонението и да се обърка”, разказва инструкторът. 

Затова кучетата се обучават, преминавайки през автобусни спирки със слизащи от рейса хора, да спрат и да изчакат да се освободи мястото. За да могат да се концентрират. Незрящият пък се учи да се ориентира по пътната настилка и характерните шумове, както и по миризмите в квартала.  

Когато изпълнят поставената задача, четириногите получават лакомства - бисквитки за ежедневните препятствия и кренвирш за по-сериозните трудности. „Не ги бием, но понякога се налага да сме по-строги с тях. Да знаят, че има контрол, и в същото време да не се получават стресови ситуации. Това е може би най-деликатната част от работата”, отчита специалистът.  

„До такава степен съм свикнал с тази работа, че понякога спирам на тротоара и казвам „Стой” или „Напред”, без да има никой с мен. Веднъж се случи, докато се разхождахме с внучето ми, да му дам от ежедневните команди", смее се Явор Крумов.


Топ новини
Частна сграда спъна ремонта на "Шести септември"
26.09.2017   |
13:32   |
465
Коментари: 0
Сграда, построена на кръстовището на бул. "Шести септември" и ул. "Владая" до хипермаркет "Мосю Бриколаж", спъна реконструкцията в тази част на пътя. "Земята е общинска, а...