неделя, 20 Август 2017 20:26 ч.

ЮНЕСКО призна Копривщица за световна културна ценност

23.02.2017   |   07:27
Прочетена: 245   |
Коментари: 0
ЮНЕСКО призна Копривщица за световна културна ценност

Съборът на народното творчество в Копривщица е вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство. Решението беше взето от Междуправителствения комитет, който на сесията си в Адис Абеба, го призна за световна ценност.

Това е първата цялостна добра практика, вписана за България, като досега място са намерили чипровските килими, Бистришките баби, нестинарските танци, обясниха специалисти по етнология и фолклористика. 

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на Копривщица. Съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

Песните, традициите, занаятите и обичаите, формират културния ни облик и творческо битие. Те са връзката между нашето минало, настояще и бъдеще и затова трябва да ги съхраняваме и предаваме на следващите поколения. Те са основата, върху която се гради взаимното уважение между различните общности, те насърчават социалното и икономическото развитие, коментират специалистите.  

Това е поредното световно признание за българския опит в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Пловдив обаче бе изпреварен от Копривщица. Градът на тепетата се надяваше да влезе в списъка на ЮНЕСКО с Голямата базилика. От 1984 г. България няма вписан обект в световното културно наследство.


Топ новини
Скандал: Не пуснаха Юсеин и семейството му на плажа Нептун
20.08.2017   |
19:06   |
2193
Коментари: 0
Семейство от малцинствата не беше допуснато да ползва басейна на Нептун днес. 35-годишният Юсеин Ефенди, съпругата му Ана и 7-годишният им син не успяха да покрият изискванията...