вторник, 26 Септември 2017 17:42 ч.

Щипка сол в кафето – защо не

17.04.2017   |   22:20
Прочетена: 1040   |
Коментари: 2
Щипка сол в кафето – защо не

 

 

Може би сте чували, че ако добавите малко сол към кафето си, ще подобрите вкуса му.  Дали е вярно това? От биохимична гледна точка, щипка сол намалява горчивината, твърдят експерти.

В някои страни традицията при приготвяне на кафе е да се добави малко сол към водата, с която се вари, защото така се подобрява вкусът му, пише profit.bg. Както се оказва, причината за всичко това се крие в химията. Натриевите йони намаляват горчивината чрез механизма на трансдукция (процес, който влияе на рецепторите на вкуса). Нивото му обаче се проявява под нивото, на което соленият вкус може да бъде регистриран.

За да редуцирате горчивината, ви трябва незначително количество сол. Можете да добавите щипка за чашка варено кафе. Ако държите на точните мерки обаче, започнете с 1/4 чаена лъжичка кашерна сол на 6 супени лъжици смляно кафе.

Друг начин да „убиете“ горчивината е като добавите захар. Внимавайте и да не препичате кафето, защото топлината разгражда някои от молекулите, което води до горчив вкус.


Топ новини
Да помогнем на Лиза да пребори лошата болест
26.09.2017   |
17:00   |
71
Коментари: 0
Скъпи приятели, днес Ви моля за помощ за едно младо момиче, което се бори с тежката диагноза множествена склероза. Шанс за здраве и по добър живот за Лизавета, дава болница в...