вторник, 25 Април 2017 23:19 ч.

Щипка сол в кафето – защо не

17.04.2017   |   22:20
Прочетена: 870   |
Коментари: 2
Щипка сол в кафето – защо не

 

 

Може би сте чували, че ако добавите малко сол към кафето си, ще подобрите вкуса му.  Дали е вярно това? От биохимична гледна точка, щипка сол намалява горчивината, твърдят експерти.

В някои страни традицията при приготвяне на кафе е да се добави малко сол към водата, с която се вари, защото така се подобрява вкусът му, пише profit.bg. Както се оказва, причината за всичко това се крие в химията. Натриевите йони намаляват горчивината чрез механизма на трансдукция (процес, който влияе на рецепторите на вкуса). Нивото му обаче се проявява под нивото, на което соленият вкус може да бъде регистриран.

За да редуцирате горчивината, ви трябва незначително количество сол. Можете да добавите щипка за чашка варено кафе. Ако държите на точните мерки обаче, започнете с 1/4 чаена лъжичка кашерна сол на 6 супени лъжици смляно кафе.

Друг начин да „убиете“ горчивината е като добавите захар. Внимавайте и да не препичате кафето, защото топлината разгражда някои от молекулите, което води до горчив вкус.


Топ новини
Дафина Тончева: Отказах да нижа тютюн и успях в Америка
25.04.2017   |
20:55   |
727
Коментари: 0
Дафина Тончева е дете на обикновено семейство от Пазарджик. Напуска България на 18 г. По онова време родителите са лекари с държавни заплати. Приета е да учи в Харвард с пълна...