неделя, 28 Май 2017 09:37 ч.

Щипка сол в кафето – защо не

17.04.2017   |   22:20
Прочетена: 910   |
Коментари: 2
Щипка сол в кафето – защо не

 

 

Може би сте чували, че ако добавите малко сол към кафето си, ще подобрите вкуса му.  Дали е вярно това? От биохимична гледна точка, щипка сол намалява горчивината, твърдят експерти.

В някои страни традицията при приготвяне на кафе е да се добави малко сол към водата, с която се вари, защото така се подобрява вкусът му, пише profit.bg. Както се оказва, причината за всичко това се крие в химията. Натриевите йони намаляват горчивината чрез механизма на трансдукция (процес, който влияе на рецепторите на вкуса). Нивото му обаче се проявява под нивото, на което соленият вкус може да бъде регистриран.

За да редуцирате горчивината, ви трябва незначително количество сол. Можете да добавите щипка за чашка варено кафе. Ако държите на точните мерки обаче, започнете с 1/4 чаена лъжичка кашерна сол на 6 супени лъжици смляно кафе.

Друг начин да „убиете“ горчивината е като добавите захар. Внимавайте и да не препичате кафето, защото топлината разгражда някои от молекулите, което води до горчив вкус.


Топ новини
Психар закла двама - защитили мюсюлмански момичета
28.05.2017   |
08:28   |
618
Коментари: 0
Двама мъже починаха след като бяха намушкани, защото защитили две мюсюлмански момичета във влак в щата Орегон, съобщи ВВС. Единият мъж се казва Талиесин Мирдин Намкай-Меш, а...