четвъртък, 23 Март 2017 10:13 ч.

Ще дистанцирам МВР от партийните централи

Полицията трябва да възстанови комуникацията си с гражданите, за да спечели доверието им
15.02.2017   |   08:45
Прочетена: 1818   |
Коментари: 15
Ще дистанцирам МВР от партийните централи

Пламен УЗУНОВ, служебен министър на вътрешните работи

Пламен Узунов е роден през 1972 г. в Пловдив. Придобива бакалавърска степен по специалността „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ в Академията на МВР, а след това - и магистърска по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. По-късно специализира в ILEA в Будапеща и в Академията на МВР. От 1993 г. до 2015 г. работи в структурата на МВР в Пловдив. Напуска МВР по собствено желание с последна длъжност „Директор I степен“ и последно звание „старши комисар от МВР“, генерал-майор от резерва.
От 2015 г. насам е хоноруван преподавател по „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Член е на Международната полицейска асоциация.
Назначен е за служебен министър на вътрешните работи на 27 януари 2017 г. с указ на президента Румен Радев.

Костадин АРШИНКОВ

-Г-н министър, какви са първи Ви впечатления за работата на Вътрешното министерство? Какви пропуски открихте в системата и какво трябва да се промени?

-Не съм нов за министерството, работил съм в него, познавам работата на колегите. Знам, че то е тежко за управление, йерархичните нива в него са общо 13. Отговорностите са много и разни - от провеждането на честни избори, през противодействието на миграционния натиск, контрабандата, наркоразпространението, организираната престъпност, конвенционалната престъпност  - едва ли е необходимо да изреждам всичко. Екипът ми е съставен само от експерти, имаме опита и познанието за системата. Можем да идентифицираме слабостите, както и дейностите, които можем да направим по-ефективни с по-добра организация. За ограниченото време, в което е предвидено да работи едно служебно правителство, сме набелязали конкретни стъпки и вие ще ги видите.

-Премиерът Герджиков възложи ревизия на предходното управление. Има ли вече първи данни от проверката във Вашето ведомство и какви са те?

-Ще се спра на един проблем, който създава видимо напрежение в системата. С встъпването ми в длъжност бях поставен в ситуацията да подпиша заповедите на служителите, обхванати от т. нар. административна реформа, която влезе в сила от 1 февруари. Това е мое задължение по закон.

Тъй като в годините бяхме свидетели на множество реформи в системата на МВР, моето убеждение е, че всяка промяна, преди да бъде въведена, трябва да е внимателно обмислена. В противен случай се стига до ситуации като тази в момента - демотивиране, вътрешно противопоставяне, необосновани разлики във възнагражденията на служителите.

Проведох поредица от срещи - със синдикатите, с колеги от различни структури, с утвърдени експерти по трудово право, с омбудсмана Мая Манолова, до която е изпратена колективна жалба от служители на МВР. По време на всички тези дискусии коментарите бяха еднозначни - в посока, че е необходима внимателна преоценка, за да се преодолее напрежението между различните категории служители.

-Вече беше сменен шефът на Инспектората във Вътрешното министерство. Да очакваме ли още кадрови промени и кога?

-През годините сме били свидетели на непрекъснати кадрови промени в системата - обосновани и не дотам обосновани. Не смятам, че поставяйки служителите под угрозата на непрекъсната несигурност, можем да очакваме и да изискваме от тях денонощна работа или всеотдайност. Вече имах възможност да заявя принципната си позиция - оценката ми ще се базира на три критерия - резултатите от служебната дейност, професионалните умения и лоялност към системата на МВР. Ако някъде има проблем, ще търсим съответното решение. При всички случаи то ще бъде мотивирано обективно.

-Основната задача на кабинета е подготовката на изборите. Какво прави МВР по въпроса? 

-По време на всички срещи с колеги подчертавам като приоритетна задача - МВР да бъде равно отдалечено от всякакви корпоративни и партийни централи и да гарантира провеждането на честни избори. Няма да пожалим сили и енергия, за да обезпечим сигурността на изборите и ще се водим единствено от върховенството на закона. Определен е председателят на Оперативния щаб за провеждането на предстоящите избори за народни представители - зам. главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев. На национално съвещание изведохме конкретните задачи, свързани със защита на избирателните права на гражданите и недопускане на манипулации на вота. Обсъдихме координацията и взаимодействието с прокуратурата и ДАНС. 

-Българите се оплакват най-много от битовата престъпност и недостатъчния брой полицаи в малките населени места. Какви мерки ще предприемете, за да ви повярват хората?

-Доверието на гражданите е основен фактор, за да бъде успешна полицейската работа. Както ние сме длъжни да пазим тяхната сигурност, имущество и спокойствие, така и те могат да ни бъдат много полезни с навременни сигнали. А това може да се случи само ако бъде възстановена връзката на полицейските служители по места и гражданите. Друг акцент в работата - от решаващо значение за противодействието на конвенционалната престъпност - завишаването на контрола на криминалния контингент.

За първи път събрахме началниците на всички районни полицейски управления в страната, общо 179. Искахме, от първо лице, те да чуят преките и конкретни указания, свързани с подобряването на организацията на работа.

Масово хората не познават районните си инспектори. Затова решихме да тръгнем оттам - във възможно най-кратки срокове. Процесът е в ход - във всяка жилищна сграда поставяме на видно място информация - кой е районният  инспектор, телефони за връзка с него, телефони за връзка с дежурните в съответното районно управление. Ако някой има желание да подаде оплакване - искрено се надявам такива случаи да не са много - но той трябва да знае къде да го направи. Окуражават ме отзивите, които получавам от много и най-различни хора. Тази наша идея среща много повече одобрение, отколкото критики  - това ме убеждава, че наистина има нужда от възстановяване на комуникацията с гражданите.

-Самите полицейски служители също недоволстват в последните години от неуредици - служебни и битови. 

-Да, и често имат основание за това. Споделих с вас впечатлението си за оборудването на граничните полицаи, които работят под високо напрежение и неблагоприятни условия. Мислите ли, че полицаите, които са по цял ден на улицата, и всички ние ги виждаме, работят при по-добри условия? Няма нужда да крием, че в МВР има много проблеми. Те бяха дискутирани при срещата ми с ръководствата на всички синдикални организации в МВР. За съжаление полицейската професия в момента не е престижна - продиктувано от заплащането и отношението към колегите. Категорично аз и моят екип ще отстояваме интересите на служителите и ще работим за издигане на авторитета на професията.

-Ефективна ли е борбата с корупцията в държавата и как може да се подобри? 

-Въпросът за противодействието на корупцията е изконен, той, ако забелязвате през годините, е поставян като постоянен приоритет на всяко едно от правителствата. МВР има план за превенция и противодействие на корупцията. Той е изготвен въз основа на идентифициране, анализ и оценка на рискови зони, структури и дейности в системата с висока вероятност за корупционно поведение на служителите. В информацията, която предоставяме на гражданите за техния районен инспектор, е посочен и телефон, на който могат да се подават сигнали за корупционно поведение. Реалното противодействие срещу корупцията изисква комплекс от целенасочени действия - създаване на адекватна правна рамка, модернизация на публичната администрация, увеличаване на наказанията за извършени корупционни деяния. Важно условие за адекватна превенция и ефективна борба с корупцията е и активното участие на гражданското общество.

-Как се подготвя МВР да даде отпор на бежанския наплив?

-Защитата на държавната граница и противодействието на миграционния натиск са изведени също като постоянен приоритет. Обстановката към момента е, може да се каже, спокойна, но това не намалява ритъма и усилията на служителите, които денонощно работят на терен. Както знаете, има изготвен план, в който ясно са разписани задълженията и действията, които биха се предприели при евентуална промяна на ситуацията.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (15)
 • Как?
  Рейтинг: 16
  1
  15.02.2017 |
  08:57
  Как може да се правят реформи без кадрови промени, особено по върховете. Засега само приказки, а местните дерибеи(за полицейските става дума) си продължават по старому!
  Оценка:
  +17
  -1
 • Стига приказки!
  Рейтинг: 11
  2
  15.02.2017 |
  08:59
  Кога ще се сменя ръководството на ОДМВР Пловдив. Не се издържа вече!
  Оценка:
  +13
  -2
 • Изперквам!
  Рейтинг: 6
  3
  15.02.2017 |
  09:04
  Защо трябваше да се вдигат заплатите на "чантаджиите" с 5 до 10%. Нашите не са барани поне 5 години. Здравния министър отмени всички реформи на наркомана, а тук - защо да не може!
  Оценка:
  +9
  -3
 • А пенсионерите!
  Рейтинг: 17
  4
  15.02.2017 |
  09:15
  В момента 60-70% от ръководния състав са И пенсионери. Освен, че не им пука за нищо си взимат заплата 1600 лв. пенсиийка - около 700-800 лв. клатене на крака по цял ден, а един старшина на улицата, дето върши цялата работа взима 800-900 лв., че му и режат извънредния труд същите тези "пенсионирани шефове"! Как очаквате някой да работи и да е лоялен към системата!
  Оценка:
  +18
  -1
 • райски филиал оля ля
  Рейтинг: 4
  5
  15.02.2017 |
  09:15
  засега масонски, мвр с данс, митници, освен министри, заместници и още 350 000 чиновници са гербаджийската власт, и данс потерите и никак не са спирали, нито им дреме от реформите му, с едни и същи, кой ще повярва на лъжите, не живея от време на време а всеки ден
  Оценка:
  +4
  -0
 • областните управители са
  Рейтинг: 4
  6
  15.02.2017 |
  09:22
  политически лице, служители на партия, която поредно избяга от властта, но само някои, нечленове в ложи са сменени, полицейските началници пък са сълза и цял ден са заети гражданите да опазват, с телефони и отново никой не сменен, ала бала със сеири
  Оценка:
  +4
  -0
 • Охранител на курник
  Рейтинг: 2
  7
  15.02.2017 |
  09:23
  Висшия университет по сигурност и икономика (ВУСИ)! А има ли полувисши и низши университети? И словосъчетанието "сигурност и икономика" ми звучи като "метене и архитектура"...
  Оценка:
  +6
  -4
 • хвърлям пагоните!!!
  Рейтинг: 9
  8
  15.02.2017 |
  09:25
  Хърлям пагоните и ставам чантаджия. По цял ден на топло и по-висока заплата
  Оценка:
  +9
  -0
 • Писна ми от чантаджии
  Рейтинг: 9
  9
  15.02.2017 |
  09:27
  Писна ми от чантаджии. AMAN!!!
  Оценка:
  +9
  -0
 • Всички шефове са администратори!
  Рейтинг: 7
  10
  15.02.2017 |
  09:31
  Така че искате или не, чантаджиите ще са добре!
  Оценка:
  +7
  -0
 • x
  Рейтинг: 5
  11
  15.02.2017 |
  10:27
  НЕ САМО ОТ ПАРТИЙНИТЕ ЦЕНТРАЛИ,МАЙНА,НО И ОТ БИЗНЕСА!!!БИЗНЕСЪТ НАЙ-РЕДОВНО ДАВА ДАРЕНИЯ НА МВР.ЗАЩО НЕ ДАВА ДАРЕНИЕ И НА МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА,ПРИМЕРНО? ИЛИ НА М-ВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА?ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ НЕ СЪМ ЧУЛ ДО СЕГА ДА СА ПОЛУЧИЛИ ДАРЕНИЯ.
  Оценка:
  +5
  -0
 • БРАВО!!!
  Рейтинг: 5
  12
  15.02.2017 |
  10:33
  БЭЛГАРИЯ ИЗЧЕЗВА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА. ТРЯБВАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ!!!! ПЪРВО ДА ЗАПОЧНЕМ С РЕФОРМАТА С ЧЕНГЕТАТА, ВЪН ПОЛИТИЦИТЕ ОТ МВР!!! МВР ТРЯБВА ДА СЛУЖИ НА НАРОДА!!!! НА ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ НА ВЛАСТТА!!!
  Оценка:
  +5
  -0
 • реформа
  Рейтинг: 3
  13
  15.02.2017 |
  10:43
  Трябва да се съкрати бройката на ченгетата, в България на човек от населението има най-много полицаи и прокурори!!!! ДА ОСТАНАТ САМО КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА!!! ДА СЕ ОСВОБОДЯТ СЪС СЪКРАЩАВАНЕ НА ЩАТА НЕВЪРШЕЩИТЕ НИЩО ХОРА. ЩОМ в едно ведомство има чантаджии, то щата не е нужен!!! ДА се премахнат всички пенсионери,да се назначат САМО МЛАДИ И ЧЕСТНИ ХОРА и да бъде съкратен щата на полицията с 2/3. А кварталните и полицийските шефове ДА СЕ избират ПРЯКО от жителите на квартала!!!
  Оценка:
  +3
  -0
 • как пенсионер ще сменяш
  Рейтинг: 0
  14
  15.02.2017 |
  11:53
  той опора, на него успехите дължат, след поста пенсионер полицай с джип нисан назад фара ми отнесе и храбро се измете като мъж, бахти резили, може и да ме плашил за постовете, нищо не е невъзможно с демотивирани на хората да служат, пазят уе, пазете се
  Оценка:
  +0
  -0
 • 777
  Рейтинг: 0
  15
  15.02.2017 |
  19:19
  Вчера говорих с полицаи.За да им дадат допълнително възнаграждение трябвало да отговарят на 27 критерия.На колко критерия отговаря чантаджията за да всяка двойно.Познавам служители от МВР които не са решили никакъв служебен проблем, решили преписка камо ли разкрили престъпление.Пълен резил.Вместо да се мисли професионално се мисли партийно.
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...