вторник, 30 Май 2017 10:11 ч.

Шест оферти и три жалби за тол таксите

19.05.2017   |   18:29
Прочетена: 313   |
Коментари: 0
Шест оферти и три жалби за тол таксите

Шест фирми кандидатстват за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона, съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура".

Офертите се подаваха днес до 17:00 ч. В КЗК са постъпили три жалби. 

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

Приходите от винетки за 2016 година възлизат на 300 млн. лв, каза по-рано днес в парламента министър Николай Нанков. Това дава основание да се направи прогнозата, че от ТОЛ-такси ще бъдат събрани минимум 500 млн. лева още първата година.

„Пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фонда от ЕС“, посочи той.

Министър Нанков анонсира, че ако има подадени оферти, планът е още в понеделник да бъде назначена и комисия. А ако има жалби, този път АПИ ще поиска предварително изпълнение на обществената поръчка.

Идеята е не гражданите да бъдат натоварвани с финанси, а който нарушава, амортизира пътната инфраструктура на страната,  да плаща повече, поясни още министърът. 


Топ новини
Plovdiv Plaza ми подари най-специалното пътуване
30.05.2017   |
09:03   |
90
Коментари: 0
  Наскоро се върнахте от Париж, където бяхте като победител в кампанията за избор на име на новия мол Plovdiv Plaza. С какво това пътуване беше специално за Вас?Всичко,...