вторник, 28 Февруари 2017 02:51 ч.

Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан

В парламента пеехме революционни песни, когато демонстрантите го щурмуваха, казва Борис Стоянов
10.01.2017   |   10:20
Прочетена: 2194   |
Коментари: 33
Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан

          Борис СТОЯНОВ


 

Борис Стоянов е в редиците на БСП от 35 години. Бил е председател на партията в Пловдив през 90-те години и депутат при управлението на Жан Виденов. Пряк участник в събитията на 10 януари 1997 година, когато част от хилядите демонстранти, оградили Народното събрание, влязоха в схватка с полицията и щурмуваха сградата. 


"Парламентът беше обграден от протестиращи, а вътре провеждахме заседание. Пеехме революционни песни, духът на компанията беше Стефан Данаилов. Не изпитвах страх, макар че имаше и физически опити за посегателства. Пред мен удариха с камък професор Тодор Иванов Живков - невероятен фолклорист и етнолог. Тогава усетих, че ние като общество не сме готови да вървим напред, че това разделение и  омраза няма да ни дадат възможност за перспектива, щом нямаме общи национални идеи, интереси и цели. Когато протестиращите разбиха вратата и започнаха да палят, и опозицията започна да изтрезнява. Проумя, че демонстрантите няма да правят разлика между нас и тях. На сутринта всички бяхме гузни, като видяхме поразиите в парламента", спомня си Борис Стоянов.     

Пловдивчанинът е убеден, че политическата и икономическата криза през 1996-97 година са били предизвикани и контролирани. Спомня си, че до към юни през 96-а  имало сериозен възходящ ръст на икономиката, а след това ситуацията бързо се нагнетила.

„За един месец отидох на семинар в Израел през лятото и оставих долара на 6 лева. Като се върнах, беше минал 20. Последва зърнена криза, бунтове, обществен натиск и Жан Виденов беше принуден да подаде оставка. Понесох много тежко всички събития с Жан, той незаслужено беше обвинен и низвергнат. Всичко се случи заради това, че не се съгласи да направи тежки компромиси с националния интерес. Бяхме много близки с Жан и много пъти съм говорил с него, предлагал съм му да бъде по-гъвкав, но той не се съгласи. Казваше: не мога да предам националния интерес.

Той не одобри таксата, която Русия беше готова да плати за транспортирането на газ по нашата мрежа. Ставаше дума за 240 млн. лева. За същото нещо руснаците бяха дали по-голяма такса на Словакия - близо 300 млн. лв.

После Евгений Бакърджиев като вицепремиер ходи в Русия и подписа това споразумение за 180 милиона. Тогава  казах на Жан:  хубаво щеше да е България да има 300 млн., но тя получи 180, а можеше да има 240. Ала той държеше на националния интерес и  тази липса на гъвкавост, може би поради неговата младост, му изигра лоша шега. Той настрои една част от нашата парламентарна група срещу себе си.

После измислиха зърнената криза, за да се създаде тази масова психоза, необясним беше от икономическа гледна точка скокът на долара и това доведе до събарянето на управлението. Жан  не беше за това време. Не можа да проумее, че политиката е изкуство на възможното, не на желаното. Но ще остане в историята на България като един от най-честните политици”, разказва пловдивският  депутат. 

След края на управлението на Жан Виденов Борис Стоянов се отдръпва от политиката и си прави бюро за административни услуги. Сега работи към „Български пощи” в звено за поддръжка и ремонтни дейности. Член е на организацията на БСП в „Северен”. Вече отделя повече време на хобито си - да събира стари книги и предмети. Обича да рисува - предимно пейзажи. Написал е импресията „Препредания пловдивски” и едноактната драма „Изповедта на Юда”.


 

Спомен за управленците : Лилов и Луканов - ценни за държавата

Александър Лилов и Андрей Луканов бяха много ценни за БСП и за държавата. И двамата мислеха държавнически, единият в областта на икономиката, другият - в управленската структура.

 Лилов има изключителни заслуги за мирния преход, който се случи, защото  90-91 година бяхме на ръба. Беше много мъдър човек, неслучайно му казваха Стратега. Не позволи БСП да бъде изкоренена.

Аз бях в работната група под негово ръководство, която изработи програмата на партията ”Нова Европа, нова България, нова БСП”. В тази програма са заложени ценности и идеи, на които БСП може да се опира още дълги години напред. На нашите заседания той обичаше да наблюдава. Подпираше си главата на ръката, стоеше и мълчеше.

Стават  хора, говорят по различни проблеми, накрая той вземе думата и сглоби пъзела, нареди картинката и на всички ни светва пред очите, разбираме за какво иде реч.  Беше невероятен интелект, с изключителни познания в областта на литературата и културата. /Марица.бг

Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан
Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан
Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (33)
 • Маде ин УСА (USA)
  Рейтинг: 1
  1
  10.01.2017 |
  10:30
  Кризата , както и повечето световни кризи , били военни , политически или икономически се създават от американците и това го знаят целият свят . Държавата с най-голям външен дълг в света командва (който с всяка изминала година се увеличава) ! Справка тук : https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг
  Оценка:
  +22
  -21
 • Единственият
  Рейтинг: 22
  2
  10.01.2017 |
  10:32
  Единственият честен и почтен премиер на България. Вижте сега що за муцуни са.
  Оценка:
  +35
  -13
 • унищожителите на България
  Рейтинг: 31
  3
  10.01.2017 |
  10:40
  Toчно тогава от блатото изплуваха режисьорите - "великите приватизатори" откърмени от всесилната БКП - Иван Костов и Муравей Радев. От "Слава на БКП" - лозунга стана " Слава на РМД " ! А излъгания народ за пореден път духа супата......
  Оценка:
  +37
  -6
 • ...
  Рейтинг: 3
  4
  10.01.2017 |
  10:56
  TOGAVA TRIBVASHE DA RAZSTRELIAT VSICKI CHERVENI OTREPKI......
  Оценка:
  +17
  -14
 • историята помни
  Рейтинг: 8
  5
  10.01.2017 |
  11:00
  цена хляба, наполовина дотирана от жан, и от истинско хлебно зърно, зърнена криза в страна, която с една реколта четири години се храни, помни и добрев пуснал погромажийските бригади в парламент, бакърджиев изтрезна пък чак в българия и какво подписа няма как да помни, либерална русия ни захвърли като непотребни, за да се превърнат в американци, жалки предателства унищожили завинаги българското, промишленост, земеделие, култура, стандарт, сигурност, надежди, бъдеще
  Оценка:
  +13
  -5
 • Гнусно червено
  Рейтинг: -2
  6
  10.01.2017 |
  11:00
  Комуниста за пореден път доказа, че няма срам! Този, който докара хиперинфлацията бил честен, та да го провалили! Що за идиотщина е да го измислиш това-да съсипеш държавата, та да провалиш един "честен другар"? Поредните червени идиотизми, подплатени с още по идиотски оправдания...
  Оценка:
  +22
  -24
 • Taka e
  Рейтинг: 16
  7
  10.01.2017 |
  11:01
  Марица усилено работи/пише и влага усилия за изплакване на имиджа на комуняките и промиване на плитките мозъци на някои хора. Че другаря Жан го изработиха неговите червени ченгесари е пределно ясно. Хвърлиха го през прозореца и той се опитал да лети. И таковаха таковата на мамковината. Не бива един провален политик да преподава на студенти как се прави политика.
  Оценка:
  +29
  -13
 • Пет
  Рейтинг: 11
  8
  10.01.2017 |
  11:18
  Ей нямат срам Другарите-съсипаха държавата-накрая нямаше от кой да искат на заем-никой не им даваше вече и като дойде кризата си поделиха парите по другарски по между си и станаха капиталисти и пак нагли-народа им е крив че не искаше да ги търпи вече!!!
  Оценка:
  +20
  -9
 • Наглост и простотия КОМУНИСТ
  Рейтинг: 16
  9
  10.01.2017 |
  11:26
  За комунистите никога нямат угодия, но накрая винаги се оказват отгоре. Затова с тях не бива да се водят преговори, дори рядко и в умерени дози.
  Оценка:
  +22
  -6
 • Факти
  Рейтинг: 15
  10
  10.01.2017 |
  11:35
  Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари: 1. Месечна инфлация -300%. 2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар 3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг,защото резервът е паднал „… под нивото на възможния минимум“. 4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално, заради неработещите, но нефалирани предприятия. 5. Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара. 6. Средна пенсия 18 000 лв = 6 долара.
  Оценка:
  +19
  -4
 • дии
  Рейтинг: 10
  11
  10.01.2017 |
  11:36
  Тоя лъже като дърт циганин. Лесно може да се провери курса на долара през 1996 година. Много преди това беше станал над 6 лева. Лъжец !!! Около началото на април 1996 долара беше 80 лева. Май юни стигна 250 после се върна за кратко на 150-180 лева. Такъв икономически възход на никой не пожелавам. Лилов и най-вече Луканов били ценни за държавата ?!? Ценни ама за Руската държава. Андрей Карлович му беше по-мила рАсия - даже мислеше на руски и преди да каже нещо си го превеждаше на български - затова говореше изключително бавно. Комунистите са изключително нагли, безсрамни и лъжливи. Те винаги са в бяло и са много "кадърни и честни, и можещи" ама видиш ли другите им пречат и завиждат, и международното положение им пречи.... иначе до сега комунизъм щяха да построят
  Оценка:
  +18
  -8
 • дии
  Рейтинг: 4
  12
  10.01.2017 |
  11:36
  Тоя лъже като дърт циганин. Лесно може да се провери курса на долара през 1996 година. Много преди това беше станал над 6 лева. Лъжец !!! Около началото на април 1996 долара беше 80 лева. Май юни стигна 250 после се върна за кратко на 150-180 лева. Такъв икономически възход на никой не пожелавам. Лилов и най-вече Луканов били ценни за държавата ?!? Ценни ама за Руската държава. Андрей Карлович му беше по-мила рАсия - даже мислеше на руски и преди да каже нещо си го превеждаше на български - затова говореше изключително бавно. Комунистите са изключително нагли, безсрамни и лъжливи. Те винаги са в бяло и са много "кадърни и честни, и можещи" ама видиш ли другите им пречат и завиждат, и международното положение им пречи.... иначе до сега комунизъм щяха да построят
  Оценка:
  +11
  -7
 • Факти ДРУГАРИ
  Рейтинг: 12
  13
  10.01.2017 |
  11:37
  7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък,заради високата корупция и престъпност в България по това време. 8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции – МВФ и СБ. 9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара. 10. Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение “ на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ТИМ, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха „освободени“ само назначените от БКП/БСП“ бизнесмени“. ТОВА,ДРУГАРИ,ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ ДРУГАРЯТ ЖАН И БСП.
  Оценка:
  +18
  -6
 • dii
  Рейтинг: 14
  14
  10.01.2017 |
  11:42
  На тази и подобни статии в Марица им викат ХИБРИДНА ВОЙНА. Пускат лъжи и демагогии колко били добри комунистите и колко ни обичала Русия. Да ама не, рАсия не ни обича, ние не сме славяни и комунистите са крадци, некадърници и лъжци.
  Оценка:
  +18
  -4
 • Пак факти
  Рейтинг: 1
  15
  10.01.2017 |
  11:43
  Иван Костов остави на „царя” и юпитата : 1. Месечна инфлация 0,2 % – годишна 3%. 2. Национална валута – 2 лева = 1 долар. 3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара 4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години. 5. Средна заплта 250 лв = 125 долара. 6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара. 7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
  Оценка:
  +10
  -9
 • Факти ДРУГАРИ
  Рейтинг: 7
  16
  10.01.2017 |
  11:44
  8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции. 9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара. 10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина. Започна да има ред. Така че е добре да си спомните всичко това, да си дадете сметка, кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените „престъпления по време на управлението на ОДС“.
  Оценка:
  +13
  -6
 • факти на лъжите
  Рейтинг: 3
  17
  10.01.2017 |
  11:52
  виденов изплати външния ни дълг и опасно останахме независими от примката мвф по чиято програма от държава колония ли, зянзибар ли сме, загубите от заграбено обществено благо са над три милиарда, маскирани като колективни решения не персонална отговорност, престъпност при виденов има само в филми, нямаха ресурс, нито финансови потоци се носеха в ръце
  Оценка:
  +10
  -7
 • felibara
  Рейтинг: 6
  18
  10.01.2017 |
  12:27
  До кога ще заблуждавате хората ? Голямата инфлация през тези години предизвикаха Луканов и Лилов като тайно поръчаха в Москва да се напечатат милиони левове без покритие , с които комунистите изкупиха бълграските предприятия и станаха новите капиталисти .
  Оценка:
  +11
  -5
 • nibelung2
  Рейтинг: 3
  19
  10.01.2017 |
  13:42
  Боре,заедно с Жан вие сте позорът на Пловдив,тез локуми които разтягаш може да ги говориш само пред бабите от седенките в партийните ви клубове
  Оценка:
  +8
  -5
 • СВЕТЛА
  Рейтинг: -2
  20
  10.01.2017 |
  14:26
  До горния: Позорът е, че някой искаше това да се случи. И затова бе "поставен" млад и честен човек начело на тази партия. И някой опита ли да му помогне? НАПРОТИВ- бяха едни непрекъснати совалки до Вашингтон и обратно. Защо не се дадоха насоки отвътре, а отвън. ОЩЕ тогава си подписахме колониалното "развитие"
  Оценка:
  +4
  -6
 • СВЕТЛА
  Рейтинг: 0
  21
  10.01.2017 |
  14:26
  До горния: Позорът е, че някой искаше това да се случи. И затова бе "поставен" млад и честен човек начело на тази партия. И някой опита ли да му помогне? НАПРОТИВ- бяха едни непрекъснати совалки до Вашингтон и обратно. Защо не се дадоха насоки отвътре, а отвън. ОЩЕ тогава си подписахме колониалното "развитие"
  Оценка:
  +3
  -3
 • СВЕТЛА
  Рейтинг: 1
  22
  10.01.2017 |
  14:26
  До горния: Позорът е, че някой искаше това да се случи. И затова бе "поставен" млад и честен човек начело на тази партия. И някой опита ли да му помогне? НАПРОТИВ- бяха едни непрекъснати совалки до Вашингтон и обратно. Защо не се дадоха насоки отвътре, а отвън. ОЩЕ тогава си подписахме колониалното "развитие"
  Оценка:
  +4
  -3
 • Пет
  Рейтинг: 5
  23
  10.01.2017 |
  15:38
  За Светла-и пет пъти да се пускаш коментара пак не е истината това!За какви насоки от вътре споменаваш -държавата беше пред фалит и разпад Благодарение на Далновидната политика на Другарите-като нямаше вече от кой да просят заеми си поделиха всичко и станаха Капиталисти-Гарван на Гарван око не вади! И сега ги оплакват Червените бабички! Светците те?!
  Оценка:
  +7
  -2
 • Пет
  Рейтинг: 4
  24
  10.01.2017 |
  15:50
  Светла за Каква Колония споменаваш?беше като Затвор по Живково време-не можеше да се излезе в чужбина-Колония на Великия СССР бяхме!
  Оценка:
  +8
  -4
 • Пет
  Рейтинг: 3
  25
  10.01.2017 |
  15:50
  Светла за Каква Колония споменаваш?беше като Затвор по Живково време-не можеше да се излезе в чужбина-Колония на Великия СССР бяхме!
  Оценка:
  +6
  -3
 • КИРИЛ
  Рейтинг: 1
  26
  10.01.2017 |
  19:05
  Я и Пет пусна повече от 1 коментар...... И АЗ да кажа-АКО ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ЗОР ГО ЖИВЕЕМ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА ПЪТУВАМЕ, ТО НЕКА ВИ ПОПИТАМ: 1) МОЖЕМ ЛИ ДА ХОДИМ В САЩ И КАНАДА????????????????/ 2)ОНЕЗИ ТЪМНИЧКИТЕ ВОЙНИ, ДЕТО ГИ ХРАНИМ ПО-ДОБРЕ И ОТ ДЕЦАТА НИ, КАК ПЪТУВАТ??????
  Оценка:
  +1
  -0
 • Ani
  Рейтинг: 1
  27
  10.01.2017 |
  19:17
  Ама ние наистина си заслужаваме хомота - харесваме най- неподходящите, т.е. тези които и Брюксел харесва. ЕЕЕ, още навремето в един детсхи филм с участието на непрежалимия от мен Димитър Цонев, имаше 2 култови реплики. И едната от тях беше: АЙДЕ СТИГА С ТОЯ БРЮКСЕЛ!!!
  Оценка:
  +1
  -0
 • Ani
  Рейтинг: 2
  28
  10.01.2017 |
  19:17
  Ама ние наистина си заслужаваме хомота - харесваме най- неподходящите, т.е. тези които и Брюксел харесва. ЕЕЕ, още навремето в един детсхи филм с участието на непрежалимия от мен Димитър Цонев, имаше 2 култови реплики. И едната от тях беше: АЙДЕ СТИГА С ТОЯ БРЮКСЕЛ!!!
  Оценка:
  +2
  -0
 • Ani
  Рейтинг: 3
  29
  10.01.2017 |
  19:17
  Ама ние наистина си заслужаваме хомота - харесваме най- неподходящите, т.е. тези които и Брюксел харесва. ЕЕЕ, още навремето в един детсхи филм с участието на непрежалимия от мен Димитър Цонев, имаше 2 култови реплики. И едната от тях беше: АЙДЕ СТИГА С ТОЯ БРЮКСЕЛ!!!
  Оценка:
  +3
  -0
 • питащ
  Рейтинг: 1
  30
  10.01.2017 |
  19:24
  Защо излизат по 2-3 коментара едноврененно, то се вижда час и минута на публикуване? Тук няма ли модератор?
  Оценка:
  +1
  -0
 • питащ
  Рейтинг: 0
  31
  10.01.2017 |
  19:24
  Защо излизат по 2-3 коментара едноврененно, то се вижда час и минута на публикуване? Тук няма ли модератор?
  Оценка:
  +0
  -0
 • Пет
  Рейтинг: -1
  32
  10.01.2017 |
  20:13
  По времето на Соца беше забранено и до границата-турската и гръцката да се отиде-за обикновенните хора. А сега колкото до Америката-видях я,и цяла западна и южна Европа и дори част от Африка....и не за да търся работа а на екскурзии и почивки. Не искам да коментирам повече-който иска да работи и се развива -може да постигне нещо по добро. А някога бяхме като овце в кошара затворени....
  Оценка:
  +3
  -4
 • Свидетел
  Рейтинг: 0
  33
  15.01.2017 |
  09:34
  Има две групи факти , противоречиви. От една страна Жан наистина беше честен политик , и честен човек - не крадец като по-сетнешните ... Той се опита да води някаква полезна политика за България , да възстановява индустрията , да спаси държавния сектор. В енергийната сфера имаше търкания с Русия. Първите две години от мандата му се живееше прилично , 1995 беше лека и безметежна , с ниски цени и надежди за стабилизация на държавата... После дойде крахът. Вярно е че зловещи сили подкопаха управлението му. Вярно е че негови партийни другари му подложиха динена кора. Но това не го оправдава. Жан остана честен и праволинеен човек , но слаб политик. Той не се ориентира добре в обстановката , с ината си да не се оттегли допринесе за продължаване на кризата и отприщване на хиперинфлацията. Зловещите сили изпързаляха народа и му обраха спестяванията. Изпързаляха и Жан , той в крайна сметка загуби властта и беше обруган от историята. Изядохме и солта , изядохме и тоягите.
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Пловдив остана без вода
27.02.2017   |
23:23   |
2235
Коментари: 12
Голяма част от Пловдив остана на сухо преди минути. За проблема съобщиха вече няколко читатели на Марица.бг.  Все още не е ясно дали в целия град е спряно водоподаването...