Ценови рекорд: Розовият цвят удари 6 лв. за килограм

Розоберът стартира, а изкупната цена на суровината за прочутото българско розово масло удари небивал рекорд - 6 лева за килограм розов в цвят. Големите преработващи фирми и собственици на дестилерии са в жестока конкуренция за ароматната стока. В Карловско, където са едни от най-големите масиви в страната има по няколко изкупвателни пункта. Прекупвачи сноват из розовите градини и се борят за всеки чувал с цвят.

 


Причината за безпрецедентната битка е слабата реколта през миналата година. Тогава голяма част от фирмите производителки на розово масло не са успели да изпълнят договорите с външни контрагенти и сега се стремят да наваксат, коментират хора от бранша.

 


Трудно е да се прогнозира как ще се движи цената на розите в следващите дни. Търговците вчера пробваха на 3.30 лв. за килограм. Но е възможно още други ден тя да се покачи отново.

 



От нивата на изкупните цени не се интересуват единствено берачите. Те си искат левче за килограм цвят независимо от това как върви стоката. Ситуацията е необичайна. И изкупната цена, и трудът на работниците са нереални, твърди председател на земеделска кооперация в Карловско./Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
А

А

12.05.2016 | 13:41

нереална? на каква основа???

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?