вторник, 17 Октомври 2017 01:12 ч.

Фермери плашват с протести на откриването на Агра 2017

22.02.2017   |   15:05
Прочетена: 757   |
Коментари: 1
Фермери плашват с протести на откриването на Агра 2017

Земеделски производители използваха отриването на Мегафорума за агробизнес, храни и вино в Международен панаир – Пловдив, за да предупредят, че стягат протести. Причината е забавяне на директните плащания, очаквани в края на февруари. Представители на недоволните се опитаха да поставят въпроса пред министъра на земеделието Христо Бозуков по време на самата церемония по откриването.

Фермерите твърдят, че забавянето на плащанията е жизненоважно за много от тях. Те предупредиха, че са готови да блокират основни пътни артерии, магистрали и ако трябва – и Дунав мост.

Служебният министър Христо Бозуков отговори, че вината за забавянето е в предишния екип на земеделското ведомство. Сегашният е установил проблеми в три дирекции - за развитие на селските райони, за директните плащания и за надзора. Работата по субсидиите и плащанията е била спряна 3-4 месеца преди да встъпи служебното правителство. Въпреки това ще бъде направено възможното за минимализиране на забавянето, каза министърът и подчерта, че средствата са осигурени. Проблемът е в подготовката на документацията и самото плащане.

Недоволството е провокирано от публикувания вчера от Държавен фонд Земеделие актуализиран индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания от Кампания 2016, които ще бъдат извършени през 2017 година.


Топ новини
Шофьор смля оградата на бул. Христо Ботев" СНИМКИ
16.10.2017   |
22:19   |
792
Коментари: 0
Лек автомобил Пежо се блъсна в разделителната ограда на булевард "Христо Ботев" срещу автогара Юг и я смачка до неузнаваемост. Инцидентът е станал около 21:30 часа. ...