Фермери доказаха: Ромите станаха чифчии

130 семейства от малцинствата си вадят хляба с лозя, овошки и зеленчуци

130 ромски семейства от Пловдивска област развиват активна земеделска дейност. Най-голямата фермерска общност е в с. Чалъкови, следвана от Брестовица и Перущица. Земята, която обработват е собствена - между 3 и 20 декара, но не наследствена, а закупена при преференциални условия. На нея се отглеждат основно зеленчуци - домати, пипер, чесън, също овошки и лозя. Тази картина опровергава твърдението, че роми и земеделие са несъвместими понятия. 

За благосъстоянието на хората от малцинствата, които си вадят хляба с честен труд, основен принос има Фондация "Земята - източник на доходи" със седалище в Пловдив. Голяма част от ромите никога не са притежавали земя, но поколения наред са си изкарвали прехраната с нея като работници. След разпада на ТКЗС-тата, те буквално остават на улицата. Единственият изход за оцеляване е обработката на собствена земя, разказа за "Марица" Иван Пенов - председател на фондацията и преподавател в катедра "Икономика" в Аграрния университет в Пловдив.  

Първите роми от Пловдивска област получават шанс за оземляване през 1997 г. Тогава днешната фондация е само програма, подпомагана от фондация "СЕГА" /Старт за ефективни граждански инициативи/, Института за пазарна икономика и външни експерти, които насочват усилия към безимотните ромски семейства от региона. 19 години по-късно "Земята - източник на доходи" е единствената структура не само в България, но и в Европа с грижа както за прехраната, така и за обучението на две поколения роми от селските райони. Нейната дейност е забелязана и оценена и от Европейската комисия. През 2013 г. по време на събитието „Да разкажем историята“, фондацията печели специална награда на журито за комуникация в областта на Общата селскостопанска политика за 2013 г. 

Семейството на Салчо и Мика Еневи от Перущица е едно от първите семейства, които стават собственици на 7 декара лозе и трактор по програмата. Земеделието не ги плаши, защото години наред са превивали гръб над 40 декара наета земя. Не е правилна приказката, че от ром градинар и земеделец не става, напротив става, щом си мукаят и си харесваш работата, казва Салчо Енев. 

Между ромите фермери има и отличници със завидни успехи, коментира Крум Христов - член на Управителния съвет на фондацията. Трима от тях са спечелили и реализирали проекти по Мярка "Млад фермер" и един по мярка "Подпомагане на полупазарни стопанства" от Програмата за развитие на селските райони от предния програмен период. Общата сума, която са получили четирите семейства като субсидии е в размер на 165 хил. лв. Най-успешният производител е Илия Илиев от с. Чалъкови. Той е един от младите фермери, който е оборудвал стопанството си с трактор и прикачен инвентар. Ангел Кибритов от с. Пъдарско хвалят като най-големият майстор на домати и пресен чесън. Даже се е изучил за агроном и има диплома от Земеделския колеж в Пловдив. Той е дете на едно от първите семейства оземлени по програмата, и типичен пример за приемственост на занаята от родителите. 

През годините партньори на "Земята -източник на доходи" е била Фондация "Америка за България". В рамките на няколко години за българските роми са работили доброволци от Корпуса на мира, основно от САЩ. Редом с българските си колеги са предоставяли безплатни икономически и агрономически консултации в областта на земеделието. Към днешна дата благодарение на "Земята източник на доходи" десетки ромчета от различни населени места в Пловдивска област ходят на училище. Те посещават специализираните гимназии в Брезово, Белозем и Перущица. 30 деца от семейства в неравностойно положение са подпомогнати чрез Тръст за социална алтернатива със стипендии за учебници и карти за пътуване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?