понеделник, 20 Ноември 2017 04:17 ч.

Уролози излекуваха с комбиниран лазер 127 болни

МБАЛ „Медлайн-Централ Хоспитал“ се сдоби с високотехнологичната апаратура от последно поколение – „Револикс Дуо
21.02.2017   |   13:24
Прочетена: 3228   |
Коментари: 10
Уролози излекуваха с комбиниран лазер 127 болни

Екипът от уролози на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив в последните 6 месеца спаси от страдания 127 пациенти с различни урологични заболявания, благодарение на ултрамодерния комбиниран лазер.

Лечебното заведение първо в Южна България се сдоби с високотехнологичната апаратура от последно поколение – „Револикс Дуо“, подходяща за разбиване на камъни и за интервенции върху тъкани – простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци. Той има широко приложение при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. От половин година лазерът се използва ежедневно, което води до значително съкращаване престоя в болницата и разходите по лечението.

Възрастовият диапазон на преминалите пациенти е много широк – от 25-годишни със склероза на мехурната шийка до 85 г. с онкологични заболявания, а през следващата седмица с лазера ще бъде „изпарена“ уголемената простата на 90-годишен дядо, посочи началникът на отделението по урология д-р Артур Сарачев.

Процедурата е абсолютно атравматична и не изисква дълъг престой в стационар. Така пациентите се връщат на работа след 2 до 5 дни. Повечето от преминалите болни са избегнали отворени операции, каквито са им предлагани в други лечебни заведения.

Този вид терапевтичен лазер е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението с техниката е в резултат на абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а това е най-голямото му предимство, посочи урологът д-р Артур Сарачев.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. С флексибилния уретерореноскоп достъпни за третиране са и камъните в бъбреците. При меките тъкани светлинният сноп води до тяхното „изпаряване“ и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, които разрушават структурата на хемоглобина. Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации. Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липсата на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой. Комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и болни на антикоагулантна терапия - такива които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Предназначен е за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, стриктури на уретрата, тумори на пикочния мехур и бъбреците, както и за разбиване на камъни по цялото протежение на пикочо-отделителната система.


Топ новини
Григор Димитров с титла в Лондон, надигра Гофен на финала
19.11.2017   |
22:50   |
1302
Коментари: 0
С невероятна игра Григор Димитров спечели Мастърса в Лондон срещу Давид Гофен с 2:1 сета (7:5, 4:6 и 6:3 ). Гришо демонстрира завиден дух и мъжка игра, която му донесе...