петък, 18 Август 2017 19:07 ч.

Уранът причинява нефрити

20.04.2017   |   18:32
Прочетена: 695   |
Коментари: 1
Уранът причинява нефрити
Снимка: ВиК иска по-скъпа вода

Постъплението на уран в човешкото тяло нарушава функцията на бъбреците и може да причини нефрити, предупреждават от Световната здравна организация. За да се стигне до здравословен проблем обаче, е нужно много по-голямо количество от откритите в кладенците в Първомайско и Пловдивско 0.03 милиграма на литър, категоричен е зам.-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита гл. ас. Орлин Стоянов.

Той посочи, че нормата е занижена наполовина преди няколко години в българското законодателство. Уранът следва да се разглежда като тежък метал, а не като радиоактивен материал. „Що се отнася до радиацията, границите са много по-високи. Освен това се предполага, че човек постоянно ще пие такава вода - два литра на ден, 365 дни в годината, 70 години средна продължителност на живота”, обясни гл. ас. Стоянов.  

Най-притеснителното е, че уранът няма никакъв мирис и вкус, затова и никой не би го усетил във водата.

„Измервания на водата се правят постоянно. Мониторингът е засилен. Основното, което бих препоръчал на хората, е, да следят официалната информация, да следват дадените препоръки, да не се безпокоят и няма да има рискове за здравето”, посъветва зам.-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита.


Топ новини
Арестуваха семейство мегаизмамници в Пловдив
18.08.2017   |
17:21   |
802
Коментари: 0
Семейство измамници, завлекли от жертвите си над 400 000 лева, бяха задържани в четвъртък в Пловдив, съобщиха от прокуратурата. 47-годишната С.П.С. и нейниятг съпруг И.Б.С....