сряда, 13 Декември 2017 03:27 ч.

Украински татари правят батальон срещу Русия

02.08.2015   |   09:55
Прочетена: 2852   |
Коментари: 4
Украински татари правят батальон срещу Русия
Снимка: Мустафа Джемилев

В Украйна ще бъде създаден мюсюлмански батальон, обявил пълномощникът на украинския президент по делата на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев, предаде агенция "Крымские новости", цитирани от БЛИЦ.

„Взето е решение за създаване на мюсюлмански батальон, който ще бъде подчинен на Министерството на отбраната на Украйна и който основно ще бъде дислоциран в граничещата с Крим Херсонска област” – съобщил Джемилев по време на започналия днес Световен конгрес на кримските татари в Анкара.

Според Джемилев, в това подразделение освен татари желание да служат вече изявили „достатъчно голям брой” чеченци, ингуши, азербайджанци, узбеки. Предполага се мюсюлманският батальон да бъде използван за контрол на „преминаващите хора и товари” между Крим и Украйна.

А когато Крим се върнел в състава на Украйна ще бъде насочен за потушаване на „възможни безредици” на полуострова, заявил Джемилев, цитиран от QHA.

Политикът се изказал за компактно живеене на кримските татари в Херсонска област. „За реализиране на този проект, за осигуряване на хората с жилища и работни места са нужни значителни инвестиции” – отбелязал той и призовал кримско-татарската диаспора на внесе свой принос в решаване на проблема.

Говорейки днес в Анкара, Джемилев призовал за твърди санкции срещу Русия. Световният конгрес на кримско-татарския народ се провежда на 1 и 2 август в Турция.

Негови организатори са Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, на които е забранен за 5 години влизането в Крим за разпалване на междунационални вражди.


Историята казва:

Миналата година кримските татари отбелязаха тъжните 70 г. от поголовната им депортацията от Крим – 183 155 души. Тяхното провинение било, че доброволно се предложили за служба на германците 19 хиляди души – практически всички мъже-татари – и участвали в боеве срещу Съветската армия и срещу партизаните.

Депортирани са и демобилизираните 9000 души от армията след края на войната, като някои от тях имали високи правителствени награди.

Спестено е принудителното изселване на два пъти Героя на Съветския съюз летеца Амет Хан Султан, но му е забранено да посещава Крим. Практически обезлюденият полуостров постепенно е населен с руснаци и украинци. /Марица.бг


Топ новини
800 дни ще е разкопан площад "Централен"
12.12.2017   |
19:22   |
1142
Коментари: 0
Площад „Централен” и подлезът на ул. „Гладстон” трябва да бъдат ремонтирани за 800 дни, което прави две години и два месеца. Срокът е посочен в...