вторник, 28 Февруари 2017 02:51 ч.

Тъй вярно, г-н генерал, престарахме се!

03.11.2016   |   14:47
Прочетена: 3015   |
Коментари: 6
Тъй вярно, г-н генерал, престарахме се!

Началникът на отбраната ген. Константин Попов оглави операцията по издирването на изгубения Мирослав Късовски в Стара планина. Даже се качи на "Кугър", за да огледа целия район под връх Ботев. Сякаш не издирвахме бедстващ турист, а провеждахме операция в рамките на НАТО за залавяне на група джихадисти.

                         Спас КУЗОВ


 Миро, бог да го прости, не оцеля в планината въпреки цялата енергия, хвърлена за спасяването му. Това, погледнато обективно, е меко казано едно огромно престараване в рамките на закона.

Набива се въпросът доколко ефективна беше помощта на армията. И ако бяха повикани повече планински спасители и местни доброволци, а не командоси, дали нямаше Миро да бъде намерен още докато е жив.

Жестът на ген. Попов и целият щаб на БА е благороден, но в същото време и безсмислено показен.

Все едно командващият НАТО генерал Къртис Скапароти лично да се хвърли с парашут някъде край Мосул, за да дири изчезнал доброволец от Червения кръст. Или довчерашната еврокомисарка по бедствията Кристалина Георгиева с голи ръце да тръгне да разчиства срутените къщи в Норча след земетресението в Италия.

Генерал Попов и тези, които го изкомандваха сега, вероятно знаят, че сферата на неговите компетенции е далеч над това да дири изчезнал турист, пък било то и с натовски хеликоптер.  Все пак е минал през една дузина елитни военни школи и ключови постове в Алианса.

Да ползваш този национален капацитет по този начин, е все едно да возиш тикви в лимузина. Знаете ли историята на Вълчитрънското съкровище и за какво дълги години е ползван най-ценният съд от близо 7 кг злато?

Не че не може, но буди въпроси и припомня едни други безсмислени акции на родните силови структури. Примерно жандармерията, която окупира селата по времето на Орешарски, за да пази самотни старци от циганските набези. Нито набезите спряха, нито бабите сега се чувстват по-сигурни. Само безсмисленият пиар остана.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (6)
 • Тончев
  Рейтинг: 13
  1
  03.11.2016 |
  15:09
  "...все едно да возиш тикви в лимузина". - То това си е самата истина - у нас много "тикви" се возят в лимузини! Но сега акцията беше предизборна - да се види как държавата се грижи за поданиците си!
  Оценка:
  +16
  -3
 • байкерите са адреналин
  Рейтинг: 9
  2
  03.11.2016 |
  15:34
  зависими, отлични ездачи но неподготвени туристи, туризма от дете се учи и се практикува, нямал е опит, в сегашно време и сняг над 2 000 се сипе, туризъм с алкохол енергия не познавам, бурканче мед с чупен орех е всичко нужда, а кугерите по холивудски втори път са неуспешни, ако и кажа, че и цялата държава е трагична в грижа за човека бих бил ботев, първом си човек и после българин
  Оценка:
  +10
  -1
 • да се ...
  Рейтинг: 6
  3
  03.11.2016 |
  15:59
  ...види как държавата се грижи за поданниците си". Сигурно на върховния вожд БХ от банкянската маала, го е изстрелял,няма как иначе сам да тръгне без заповед от баш бащицата наш.Он гледал отгор и не види,а армейци минали на две крачки от човеко и не видели.Бах ти и армията,бах ти и командирите,еле ненчо,градския земеделец.Каква армия,кви 5 лв.Смех....
  Оценка:
  +10
  -4
 • val4ak
  Рейтинг: 5
  4
  04.11.2016 |
  21:37
  Незнам дали ще бъда разбран, по добре е да се провери подготовката на и координацията между армията, спасители, полиция и др. в реална ситуация на терен отколкото да се трошат едни пари за нагласени учения с предизвестен успешен край на горе споменатите служби. Жалко за загиналото момче !
  Оценка:
  +6
  -1
 • val4ak
  Рейтинг: 1
  5
  04.11.2016 |
  21:39
  Въпроса е дали след това мащабно претърсване се направиха необходимите изводи.
  Оценка:
  +3
  -2
 • пехота
  Рейтинг: 3
  6
  04.11.2016 |
  23:44
  министър ненчев е назначил проститутка в министерство на отбраната
  Оценка:
  +4
  -1
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Пловдив остана без вода
27.02.2017   |
23:23   |
2235
Коментари: 12
Голяма част от Пловдив остана на сухо преди минути. За проблема съобщиха вече няколко читатели на Марица.бг.  Все още не е ясно дали в целия град е спряно водоподаването...