понеделник, 27 Март 2017 13:38 ч.

Турция рискува повече от Европа при развод

Ако Ердоган не спечели убедително референдума, за съседите предстоят трудни и несигурни времена
15.03.2017   |   08:25
Прочетена: 1718   |
Коментари: 15
Турция рискува повече от Европа при развод

 Весела Чернева е главен директор „Програми“ и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Била е директор на програма „Европа и съседи“ от 2013 г.  От 2010 г. до  2013 г. e говорител на Министерство на външните работи. От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите, председателствана от Джулиано Амато. Наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy - България” от неговото създаване през април 2005 г. Магистър по политически науки от университета в Бон, Германия.  

Хенриета ГЕОРГИЕВА

Ще ескалира ли още напрежението между ЕС и Турция?

- Турция се опитва да въвлече и други страни в този спор и всичко това не би било притеснително, ако не беше картата с мигрантите. Все още смятам, че Турция няма интерес да задейства подобна крайна мярка. Не мисля, че Анкара има интерес изобщо  в момента да прекрати или да нарушава споразуменията с ЕС, независимо от  изострената риторика и ситуацията преди референдума за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган. Въпреки  разгорещените страсти резултатите на Ердоган не изглеждат много обнадеждаващи. Ако той загуби този референдум, или не го спечели с достатъчна преднина, това ще е голям удар за политическата му власт.  

Друг е въпросът как ЕС, в това число и България,  ще решат след референдума да се отнесат към Турция, която може да е много променена, а може и да не е.

- Кой е в по-силна позиция по Брекзит?

- ЕС, тъй като 27 страни ще могат да преговарят заедно срещу Великобритания, която ще е сама и има краен срок за напускане на Съюза. Към октомври 2018 г. тези преговори трябва да бъдат приключени. Ако Великобритания успее да договори сравнително прилични условия, това ще бъде само защото страните членки искат това. Т.нар. твърд Брекзит, който се оформя, се основава върху лошия тон на преговарящите в момента. В ЕС много хора казват, че Великобритания трябва да плати цената и че прецедентът  с излизане от ЕС вече нанася достатъчно големи щети. Говори се за около 60 милиарда, които Великобритания трябва да плати на ЕС. Става въпрос за дупката в бюджета до 2020 г. Лондон ще се бори да намали тази сума. Все повече обаче разумът надделява над чувствата, особено в страните, които имат голям стокооборот с Великобритания.

- Неизбежно ли е минаването на Европа на няколко скорости, след като Голямата четворка - Германия, Франция, Испания и Италия, вече се договориха за това?

- Ако искаме  да видим, че ЕС ще продължи да съществува - да, неизбежно е той да започне да работи по нов начин. Алтернативите са или реформа на Европейския съюз, или разпадане на Съюза. Има страни, които искат да продължат интеграцията си в Съюза и могат да направят това,  други, които не искат, и трети, които не могат. Всъщност първата група са тези, които ще тласкат напред задълбочаването на съвместната работа по различните политики.  

- Кой е най-сериозният риск за България, която е сред последните присъединили се страни членки и все още е доста далече от евростандартите?

- Най-големият риск е България да реши, че това е съдба, срещу която тя нищо не може да направи. България трябва да използва тази ситуация като възможност, да си избере две-три-четири области, в които да тръгне към засилено сътрудничество, към засилена интеграция. Такава област може да бъде всичко, свързано с  външните граници на ЕС, т.нар. Шенген плюс, приближаване към Еврозоната, която всъщност ще бъде и ядрото на тази нова реформирана Европа. Трета такава посока може да бъде общата европейска отбрана - България трябва да помисли какво може да допринесе. Без да чака само да я канят. 

Президентът Румен Радев обяви на срещата на върха в Брюксел, че  сме  против Европа на две или повече скорости. Доколко сме в състояние да се противопоставим на големите в ЕС?

- Не смятам, че тази позиция означава да се противопоставим. Тя означава по-скоро изчакване, защото в известен смисъл т.нар. Бяла книга на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е по-скоро основа за дискусия. Ясно е, че трябва да минат изборите във Франция на 23  април, за да се види какво очаква Европа. Със сигурност обаче България трябва да спре да си заравя главата в пясъка. Тактиката Спрете земята да сляза! е губеща. Много ясно трябва да си дадем сметка в кои области какво можем да поискаме.  И в момента, в който дебатът за бъдещето на Европа стане конкретен, страната ни да може да сложи на масата своите предложения. 

- Да очакваме ли реални действия след заканата на австрийския канцлер Кристиян Керн, че на източноевропейците трябва да им се свият парите като страни от друга категория?

- Не става дума за категории, а за тип поведение.  Кохезионните фондове помогнаха много на страните в Източна Европа, но когато финансовата солидарност не е придружена със солидарни действия от другата страна - подкрепа на важни за други страни политики, това не може да продължава безкрайно. Не може да искаме да получаваме фондове, но да не искаме да участваме в общата политика на ЕС по миграцията, уеднаквяване на трудовите права в по-старите страни членки, където в момента има дъмпинг на работна ръка от страни от Централна и Източна Европа. Трябва да е ясно, че този тип поведение има цена. В известен смисъл страните от Централна Европа малко навириха гребена, защото в следващия бюджетен период те вероятно биха получавали по-малко кохезионни фондове, отколкото досега.  

Готови ли сме за предстоящото предизвикателство - шестмесечното ни председателство на ЕС догодина?   

-То съвпада с много деликатен момент за Европа и трябва да гледаме на нашето председателство като на възможност. Първо  ще ни даде възможност да компенсираме до някаква степен маргинализацията по някои от важните теми - бъдещето на Еврозоната, на банковия съюз, общата отбрана и сигурност. А и теми, които ни интересуват, като иновациите, енергийната ефективност, образованието, младежката безработица. Това са все теми, които можем да наложим, на които да задаваме дневния ред в рамките на почти година.

Все още не сме стигнали до момента на решаването как ще зададем своите приоритети, какво ще включим в дневния ред. Вина за това има преди всичко политическият вакуум у нас от ноември насам. Много вероятно е през юни да се окажем пред задачата да си измислим дневния ред в ЕС на фона на много сериозни въпроси, които Съюзът трябва да решава. 

- Доколко сериозен минус за нас е липсата на български
еврокомисар?


- Огромен вакуум, сериозен минус, безспорно. Това, че четвърти месец на практика сме без еврокомисар и ще бъдем още вероятно месец и половина, до редовен кабинет, показва, че ЕК спокойно може да функционира и без български еврокомисар. Никак не е добре България да не участва в заседанията на комисията, на които се обсъждат въпросите за бъдещето на Европа. 

Чуха се гласове за оформяне на своеобразна балканска евротройка София-Атина-Букурещ, застъпник за регионалните ни права. Екзотична ли е идеята?

- Не е екзотична, въпросът е по кои теми. Възможно е по някои въпроси да сме близки с Гърция и Румъния, а по други въпроси интересите ни да са по-близки до словенските или датските. Важно е да сме активни в намирането на подходящите партньори по различните политики. Така със сигурност  
 няма да останем изолирани.  

Доколко реална е опасността от нови трусове на Балканите?

- Не мисля, че на Западните Балкани може да се стигне до насилие. Но това, което можем да видим, е разпад на държавности в дългосрочен план и е не по-малко неприятно. Ако държава като Босна и Херцеговина се окаже неуспешна, това означава връщане към етнически и религиозни стереотипи, които в никакъв случай не водят до стабилност, дългосрочно създават враждебност, отдалечават ни от европейския начин на живот.  

 България може да бъде възприета като сериозен партньор, ако например открои опасни стереотипи като междуетническо напрежение и търси диалог, макар съзнавайки, че в момента разширяването е невъзможно. Но в момента страните от Западните Балкани не ни възприемат като такъв. Няма причина и нашите партньори в ЕС да го правят. Ние използваме ЕС и т.нар. европейска перспектива за собствен дневен ред. С нищо не сме показали, че искаме сериозно стабилизирането на този регион.     

- Има ли алтернатива ЕС, който е доста разделен  60 г. след Римските договори? 

- Алтернативата е ясна - връщане към света отпреди Втората световна война, в който големите и силните диктуват правилата на малките и слабите. Тази алтернатива не е по-добра.  Нужно е реформиране, което да направи ЕС по-адекватен на сегашните условия. И макар ние да се чувстваме маргинализирани, да знаем, че тогава, когато сме готови да сме активни по някакви политики, това ще ни носи реални ползи. А не просто да декларираме, че сме член на организация, която не е ефикасна./ Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (15)
 • и франция и британия са ядрени
  Рейтинг: -3
  1
  15.03.2017 |
  09:22
  държави и упорито се забравя, участват и в международното разпределение на труда, имат стари политически нации, за разлика от провала меркел в политическа нация европеец, и само на германия е нужен ес, а от балона ес ще изхвърлят баласта, нас, с 300Е средна заплата не участваш в европейския пазар, за какво си им, с протегната ръка за трохите евросубсидии, за да не умреш от глад, след като ги усвоят правилните хора, я най добре да се съеденим с небето, рано или късно всички ще отидат там
  Оценка:
  +2
  -5
 • другаде е българската сила
  Рейтинг: -3
  2
  15.03.2017 |
  09:36
  в неусвоена арктика, където ще се придобиват новите ресурси на света, я канада и норвегия как реват за руската заплаха, а всичко просто касае арктика и разпределението и, силно съм уверен, че с независимата наша политика ще делим като равни с равни, а ес с него и без него, не е краят на света както паникьосват, много сме видели
  Оценка:
  +2
  -5
 • за детската градина прости, мене притеснява бандита буда, че още не е продал българската арктика като българското злато, не можем да я усвоим, а само канада, и без сета 2 не може цялата българия да им продаде за няколко стотинки, и ягнето цяло и вълка на власт
  Оценка:
  +2
  -3
 • СТАРОТО КУЧЕ
  Рейтинг: 4
  4
  15.03.2017 |
  11:04
  БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ .ТОВА Е ИСТИНАТА,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ НИКОГА НЯМА ДА НИ ПОЗВОЛЯТ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА НЕЩО.
  Оценка:
  +6
  -2
 • две германии има
  Рейтинг: -1
  5
  15.03.2017 |
  11:06
  отдалече си личат, едната без джамии, другата до тама се докара турски министър да поздравява митинг с ръка в знака сиви вълци, и чак сега български ще учат, за да знаят
  Оценка:
  +1
  -2
 • 20 000 сирийски лекари
  Рейтинг: -1
  6
  15.03.2017 |
  11:15
  германия усвои, и човешки ресурс за икономиката чудо, повече изнася отколкото внася и формира огромни излишъци и нова мигрантска вълна не и е нужда, не е нужна и на турция, ще е обратна и двойни жители и гастербайтерите ще си поемат към дома, където работата кът
  Оценка:
  +1
  -2
 • цирка буда пак дошъл
  Рейтинг: -1
  7
  15.03.2017 |
  13:00
  програмата му обновена, буда ще е балерина, нема му посягате на комисиона за старите железа които ще купува да ме брани, обединени я, бандит, пандизчия, бандит, пандизчия
  Оценка:
  +0
  -1
 • МЛАДОТО КУЧЕ
  Рейтинг: 4
  8
  15.03.2017 |
  20:23
  В шестте коментара по-горе (без този на СТАРОТО КУЧЕ) може и да има проблясъци и точни съждения, но в главата му явно бушува хаос, поради което този коментатор наистина има нужда от лечение. Дори и да страда от нелечима болест, "Марица" е длъжна да му помогне! Много ви моля, помогнете му да се оправи! А ако не може да влезе в час, не му пускайте коментарите и той сам ще реши какво да прави със себе си...
  Оценка:
  +4
  -0
 • не си интересен
  Рейтинг: -4
  9
  15.03.2017 |
  20:57
  уви ви зная номерата, бягай пак се жалвай, че не можеш да ме надговориш, опасно неудобен преди за данс, сега опасно бил съм коментирал, бахти цървули, свободна страна ве, без дансаджии
  Оценка:
  +0
  -4
 • веднъж получи шут
  Рейтинг: -3
  10
  15.03.2017 |
  21:10
  от президент буш да не се досаждаш в интернет, ако ти е малко пак да пиша на американския правосъден министър за комунистическите служби, ти си избери, счупваш ме от смях, но не пробвай да наглееш,
  Оценка:
  +0
  -3
 • МЛАДОТО КУЧЕ до СТАРОТО КУЧЕ
  Рейтинг: 3
  11
  15.03.2017 |
  21:25
  БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ? Стара, много стара идея! Но несбъдната и никога неосъществима! С кого да се федерираме ние, българите? Със сърби, гърци, власи, шчиптари и турци?! След като всички те са ни врагове и ламтят за нашите земи, след като едни от тях вече 140 години владеят наши етнически и църковни територии; след като други, които 500 години са ни определяли като "рая" и "гяури"; след като трети, които са се отрекли от българската си същност и ни наричат "татари"? След като и сърбите, и гърците и турците биха искали да бъдат хегемон в една такава федерация?
  Оценка:
  +4
  -1
 • До шантавия с №№ 1,2,3, 5,6,7, 9 и 10
  Рейтинг: 3
  12
  15.03.2017 |
  21:35
  Лудият си продължава да лудува, блудният продължава да словоблудства! Непоправим идиот! Ти го плюеш, той си мисли, че Божия роса се сипе над главата му.....Жив и здрав да си, макар че жив можеш да бъдеш, но здрав - никога!!! Болестта ти е много напреднала и необратима...
  Оценка:
  +3
  -0
 • помиярите на дс
  Рейтинг: -2
  13
  16.03.2017 |
  06:52
  ги кастрират, не управляват, митьо гестапото и политическа полиция отдавна трябваше да е спомен, те служят на корупция, престъпност, алчност, лицемерие, убийства, изнудване на гражданите по всички възможни начини, банков и лихварски рекет, никакво здравеопазване, лична и държавна несигурност, пълна безнадеждност, тежко и горко на свободната държава щом партийни централи се обръщат към помиярите за помощ, и ги назначават на базата на хомосексуални чувства,
  Оценка:
  +0
  -2
 • Психоаналитик
  Рейтинг: 2
  14
  16.03.2017 |
  09:49
  Излиянията на Непоправимия вече станаха 9. А някога може би е бил нормален...
  Оценка:
  +2
  -0
 • Невъзпитан
  Рейтинг: 1
  15
  16.03.2017 |
  15:39
  "Психоаналитик",дълбоко се съмнявам,че "Непоправимия",някога е бил нормален! По начин на изразяване ми напомня един образ,който звъни по сто пъти в таванната телевизия на бай Генчо - точно толкова ясен,интелигентен и смислен...
  Оценка:
  +1
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Димитър Георгиев влиза в парламента с ефекта 10/10
27.03.2017   |
12:52   |
73
Коментари: 0
 ГЕРБ спечели изборите в областта с 33,61 процента от гласовете. Това сочат резултатите при 87 % от обработените протоколи. БСП остава втора с 30,87 процента. Обединени...