четвъртък, 23 Март 2017 10:13 ч.

Тиха война в НАП - Брънчев срещу Маринов

03.10.2012   |   06:42
Прочетена: 6206   |
Коментари: 8
Тиха война в НАП - Брънчев срещу Маринов

Бившият териториален шеф на НАП-Пловдив Николай Брънчев, който бе уволнен лично от финансовия министър Симеон Дянков преди 3 години, се върна обратно в кабинета си. На 1 октомври т.г. заместник изпълнителният директор на НАП Христо Костадинов оповести заповедта на Красимир Стефанов на среща с данъчните служители в Пловдив в понеделник и Брънчев зае стола на Сергей Маринов. Досегашният териториален данъчен директор Маринов пък се върна в зам.-директорския кабинет. Рокадата, която изглеждаше невъзможна, се случи.
 Сбогуването с Брънчев - 7 август 2009 г.

Наскоро назначеният финансов министър Симеон Дянков пристигна за среща с пловдивския бизнес в х-л “Империал” на 6 август 2009 г. След като на другата сутрин изпи кафето си в хотела, Дянков посети първо митницата, после НАП-Пловдив. Там събра администрацията и оповести решението си за освобождаване на тогавашния директор на “Обжалване и управление на изпълнението” Георги Търновалийски и на териториалния директор Николай Брънчев. Формата бе “по взаимно съгласие”. Двамата данъчни директори се подписаха и напуснаха. Версията за освобождаването на Търновалийски беше пределно ясна - контактите му с Георги Гергов. Съпругата му Паулина Търновалийска и в момента е един от директорите на Международния панаир. А самият Георги Търновалийски миналата година бе кандидат за кмет на Пловдив на БСП, чийто областен председател е Гергов.

Две бяха възможните причини за изгонването на Брънчев. Едната беше политическа и е базирана на членството на териториалния директор в БСП и близките му връзки с бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков (двамата са от едно село - Кулата). Втората причина е по-дълбока и е свързана с източването на 9 милиона лева чрез ДДС измама. Втората причина всъщност е по-известна като аферата “Младо вино”.

 

Подпис за 9 милиона лева

Аферата “Младо вино” бе разработка на ДАНС и гръмна година преди Николай Брънчев да бъде освободен от директорския пост. ДАНС проведе операцията, след като получи сигнал от спецсекцията за анализи в Националната агенция по приходите. В хиляди публикации след това бе разяснено как е станало източването на 9 милиона лева от хазната. В основата на схемата бе собственикът на Винпром Брезово Радослав Илиев и шефът на избата Ивайло Делчев, който впрочем е бивш данъчен. Измамата на държавата е била замислена чрез продажби и препродажби на сгради, с непрекъснато растяща стойност и съответно ДДС.
В хода на разследването бе станало ясно, че вместо за обичайния срок от 30 дни, при законен 45 дни, разрешението за възстановяване на ДДС на играчите е ставало в някои случаи за 3 дни.
Според данъчните правила, когато данъкът, който подлежи за възстановяване, е по-висок от 100 000 лева, се изисква подписът на териториалния данъчен директор или на неговия заместник. В случая Брънчев се е разписвал върху актовете за възстановяване, като не ги е получавал със служебната поща, а са му носени на ръка. Тогавашният данъчен директор си е слагал подписа, без да се разпореди за ревизия - практика, която се сочи за нормална дори и при най-слаби съмнения на инспекторите. С всеки подпис Брънчев е кеширал прибирането на все по-растящи суми от ДДС, докато общият им сбор е станал около 9 милиона лева. И тогава ДАНС запали фитила и бомбата гръмна. Напълно възможно е директорът Брънчев да е проспал догадката за далаверата с ДДС. Загубата за държавата обаче си остава факт.
След разкритията на агенцията за национална сигурност няколко данъчни инспектори бяха уволнени, други напуснаха сами - общо 7 души загазиха. Самият Николай Брънчев получи административно наказание - последно предупреждение, и си запази поста. Временно - до изборната победа на ГЕРБ.

Административна грешка с фаталните последици

Когато Симеон Дянков реши да се освободи от Брънчев, в НАП са изготвили заповедите на Брънчев и Търновалийски за напускане по взаимно съгласие. Двамата са се подписали и процедурата уж е приключила. Но не съвсем. Тази странно неизпипана процедура завлачи след това 3-годишна опашка. Странна, защото е дело на юридическия апарат на НАП, за който е трудно да се предположи, че допуска подобни елементарни грешки.
Според действащите правила, когато държавен служител напуска по взаимно съгласие, трябва да е изпълнено поне едно от две условия. Първото е напускащият да е подал по надлежния ред молба за освобождаване. Ако това не е факт, както е в случая, тогава се прилага вторият вариант - шефът, в случая Красимир Стефанов, е трябвало да изготви мотивирано предложение за освобождаване на съответния служител. В случая с Брънчев това не е било спазено. Той просто се подписал на крайния документ - заповедта за освобождаване. После си събрал багажа, напуснал НАП-Пловдив и завел дело срещу НАП.
През октомври 2010 г. Върховният административен съд решил, че Брънчев е освободен неправомерно, и го възстановил на поста, присъждайки обезщетение за пропуснати ползи в размер на 15 000 лева. Принуден от съда, Красимир Стефанов го възстановил като директор на НАП-Пловдив, но за един ден. След което, спазвайки вече процедурите, издал заповед, че го освобождава. В предложението към заповедта той се мотивирал с факта, че от 1 януари 2010 г. структурата на НАП е променена, което е променило и длъжностната характеристика на териториалния директор. Освен това постът “териториален данъчен директор” бе зает след конкурс, в който Брънчев не е участвал.
След повторното му освобождаване Николай Брънчев отново завежда дело в Административния съд, в което обжалва заповедта. В първите месеци на тази година ВАС повторно го възстановява като директор. В решението е записано, че образователният му ценз и професионален опит позволяват той да заеме шефското място и че новата структура в НАП не променя условията за поста “директор”.

Красимир Стефанов мълчи

Защо шефът на приходната агенция Красимир Стефанов не е предприел нищо цели 8 месеца след съдебното решение, си остава загадка. Той е бил длъжен да изпълни решението на ВАС до един месец. Брънчев също е кротувал през това време. Малко преди връщането му Сергей Маринов, който в продължение на 3 години е бил териториален директор, подава молба за освобождаване от поста и заемане на предишното зам.-директорско място.
От пресцентъра на НАП обясниха рокадата с решението на ВАС и отказаха други коментари.

Един въпрос

Цялата история в крайна сметка опира до един въпрос:
Дали управленският апарат на НАП е надигран поради юридическа небрежност? Или се е оставил да бъде надигран?


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (8)
 • ОТКРОВЕН
  Рейтинг: 2
  1
  03.10.2012 |
  08:06
  И ДВАМАТА, С.МАРИНОВ И Н. БРЪНЧЕВ СА ЗА ЗАТВОРА. АМА ТАКАВА НИ Е ДЪРЖАВИЦАТА ПРЕСТЪПНА.БРЪНЧЕВ СЕГА АКО ГО ПРЕТЪРШУВАТ И ЩЕ НАМЕРАТ КОЧАНИ С ФАЛШИВИ ДАНЪЧНИ ФАКТУРИ Я НА ЕТ"ЦВЕТЕЛИНА" Я НА "КОМЕРС 2000" Я НЯКОИ ДРУГИ ФАНТОМНИ ФИРМИ,А ЗА МАРИНОВ ПАПКИТЕ В ПРОКУРАТУРАТА И ИКОНОМИЧЕСКА СА ДОСТА ДЕБЕЛИ. ХА СЕГА КОЙ КОГО "КОМИСИОНЕРА" ИЛИ "ЛИХВАРА"?
  Оценка:
  +2
  -0
 • кьоравия
  Рейтинг: 0
  2
  03.10.2012 |
  08:28
  още му пазя в стария си телефон номера на брънчев,след една дискретна среща в заведение за решаване на проблем от негова компетенция и взаимен интерес!още един път благодаря др.Брънчев,християнска душа си!
  Оценка:
  +0
  -0
 • Алф
  Рейтинг: 3
  3
  03.10.2012 |
  09:57
  Е, то беше ясно, че аферата "Младо вино" ще остане без последствия за извършителите. Както се казва, да си харчат парите със здраве. Девет милиона са добри пари, ще има за всички от аферата до живот. Лошото е, че ние редовите данъкоплатци сме ги платили тези пари. С други думи свили са ги от нас.
  А колкото до Брънчев, от горното става ясно, че се е разбрал със сегауправлявящите.
  Девет милиона са си девет милиона.
  Наздраве!
  Оценка:
  +3
  -0
 • искрено и лично
  Рейтинг: 2
  4
  03.10.2012 |
  14:35
  Рибата се вмирисва откъм главата - не забравяйте това! К.Стефанов е и си остава дясната ръка на Мургина, а НАП е фраш с корумпирани началници.Най-голямата грешка на Дянков, която ще му изяде главата е, че не смени цялото ръководство. Сега ще плаща за това....
  Оценка:
  +2
  -0
 • ЖОЭ
  Рейтинг: 0
  5
  03.10.2012 |
  15:02
  И ДВАМАТА СА МОШЕННИЦИ-----ЛАПАЧИ
  Оценка:
  +0
  -0
 • аз
  Рейтинг: 4
  6
  04.10.2012 |
  07:28
  НАП е като блато-ако някой се осмели да хвърли камък в него,то го всмуква, лек плясък, мехурчета и...край!Там на ЕДИН ревизор се падат поне по 5 началника и още толкова "съдействащи"-това са деловодители,счетоводители, УЧР,логистици,пи-ари,шофьори,методолози,контролоьори на инф.системи,одитори,обучаващи,негоконтролиращи...Абееее-бездънна яма от лапачи!Скоро един приятел журналист сподели,че не смеят да публикуват нищо срещу НАП,защото веднага им назначават ревизия и започва безкрайно разтакаване...Така, че за НАП-като за умрелите - или добро или нищо!
  Оценка:
  +4
  -0
 • Воемир
  Рейтинг: 1
  7
  06.10.2012 |
  11:27
  Ами като са за затвора и има дебели папки, какво чакат?! Кога най-после всеки ще си плати за грешките?!
  Оценка:
  +1
  -0
 • гост
  Рейтинг: 0
  8
  26.12.2012 |
  21:43
  бръмчев ,защо си такъв идиот ти нямаш капка достоинство,как дати плащам данъци ,естествено ,няма да ти ПЛАЩАМ_КРЕТЕН..
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...