вторник, 28 Февруари 2017 00:37 ч.

Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град

Разработиха проекти за музей, жилищна част и био пазар с оранжерия
17.02.2017   |   11:13
Прочетена: 778   |
Коментари: 12
Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град

Студенти от 10 националности излязоха с обща идея Тютюневият град да бъде трансформиран в еко градче, а след това по групи разработиха 14 проекта за отделни елементи от него. Предлагат в комплекса да има Тютюнев музей, място за събиране на стари предмети, жилищна част, еко пазар с мини оранжерия, площадки за деца, пешеходни алеи с експонирани скулптури в градска среда.

Вчера проектите бяха представени за първи път като резултат от българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“. То се проведе през октомври, като се вписва в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа „Трансформиране” от програмата на "Пловдив 2019" за домакинството на града като европейска столица на културата. 

В проекта участваха 25 студенти от Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, 5 от Пловдивския университет, 5 от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, както и Кооперативът „Цветоскоп“. Освен българи и французи сред бъдещите архитекти има младежи от Япония, Уругвай, Мексико, Испания, Алжир. Партньорите имат договор за дългосрочно сътрудничество, подкрепен и от община Пловдив.

След като обиколиха знаковите места в Пловдив, студентите работиха в 4 тематични ателиета - своеобразни работилнички за идеи какво да се направи с Тютюневия град, как да се осъществи връзка между Стария град и Капана, какви решения да се предложат за Централния площад, как да изглежда в бъдеще кино „Космос” и пространството около него.

Резултатът от работата в групите е, че към днешна дата има 4 урбанистични анализа, които правят снимка на състоянието в момента, като също предлагат нов подход за опазване и устойчиво развитие, включително чрез използване на нови технологии. В общата концепция на групите всеки от участниците се е спрял на обект по свой избор.

Най-много младежи бяха заинтригувани от Тютюневия град. 14 проекта са свързани с него, разказа ръководителката на Кооператив ”Цветоскоп” арх. Цвета Кирова. Има две идеи за Централния площад и връзка между Стария град и творческия квартал „Капана”, както и 3 други предложения за трансформации в градска среда.

За реализирането на част от тях биха възникнали проблеми със законодателството и финансирането, призна арх. Кирова. Макар ателиетата да са по-скоро с образователна цел, организаторите са готови да предоставят банката с идеи на местната власт и вчера поканиха на представянето зам.-кмета по културата Амелия Гешева.

Това са професионални разработки, които са дипломни работи на завършващи архитекти, подчерта арх. Кирова. Освен дигиталните презентации в Балабановата къща вчера бяха изложени и два макета на Тютюневия град, видян през очите на чуждите студенти.

Сега на ход е общината. Ако се заинтересува от някои от проектите, очакваме предложение за следваща крачка, тъй като разработките са интелектуален продукт, добави арх. Кирова. Според нея е добре да бъдат събрани в изложба или сборник.

Водят се разговори с Френския културен институт да подпомогне създаването на туристическо мобилно приложение SitySmart, в което да се организира събраната от студентите информация и снимки на посетените от тях обекти като Дом на културата „Борис Христов“, Кино „Космос“, Цар-Симеоновата градина, Одеона и Форума, Стария град по маршрут от Римски стадион, Античен театър, храм „Св. Константин и Елена“, къща „Хиндлиян“, крепостна стена „Небет тепе“, Капана, Главната улица, река Марица.

След работата на терен в Пловдив участниците в проекта са посетили и Париж. А един от френските студенти е взел решение да продължи труда си в България, като ще готви дипломната си работа точно в Пловдив. /Марица.бг

Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (12)
 • Кристел
  Рейтинг: 13
  1
  17.02.2017 |
  11:19
  ПРЕКРАСНА ИДЕЯ,НО ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА ДА ГИ КУПЯТ.Ако собственникът беше Общината;тогава МЖЕ би!
  Оценка:
  +14
  -1
 • смешници
  Рейтинг: 9
  2
  17.02.2017 |
  11:40
  тези от фондацията продължават със смешките - проекти и инициативи за сгради частна собственост, естествено няма да има никакъв резултат, единствено ще си оправдаят заплатите и ще похарчат общински пари за нищо
  Оценка:
  +11
  -2
 • MAREX
  Рейтинг: 11
  3
  17.02.2017 |
  12:02
  Всместо общината да опрощава стотици хиляди на Локо и Ботев, може да задели някой лев за отчуждаване! Убеден съм, че ако се направи фонд , нещо като дарение от гражданите за отчуждаване на тези складове парите ще се съберат! Но това трябва да стане, само ако даренията се изпозлват за тази цел и да има гражданска комисия, която да контролира целия процес!
  Оценка:
  +13
  -2
 • Пуснете движението!
  Рейтинг: 8
  4
  17.02.2017 |
  13:40
  Пуснете движението по ул. "Иван Вазов" по-бързо!
  Оценка:
  +8
  -0
 • р.р.
  Рейтинг: 2
  5
  17.02.2017 |
  17:30
  Спрете се вече с тези проекти,преди година (може и повече) имаше конкурс за централния площад ,запазване на археологията в градината,свързането на ул."Ив.Вазов" с бул."Цар Борис освободител"имаше наградени проекти,І-во ,ІІ-ро и ІІІ -то место,и доколкото си спомням португалски колектив го спечели,само пари се раздават,а насреща нищо ненаправено.2019г. наближава и чука на вратата,а вие само с проекти се занимавате,трябва да се строи вече,няма време.
  Оценка:
  +2
  -0
 • do R.R.
  Рейтинг: 1
  6
  17.02.2017 |
  18:04
  от "проектите" и от "съаФторите" най-лесно се краде, и недоказуемо - та зат'ва. От строителството е по-трудно. Асфалтаджийската МАФИЯ е изключение
  Оценка:
  +1
  -0
 • "СТУДЕНТИ" БОГАТАШИ са свободни да сА организирВат в каквито желаят АГИТКИ и безкористни "инициативни комитетчета" (с цел да уредят далаверата на тарикат-частниците, купили от ОБЩЕСТВОТО за ЖЪЛТИ стотинки сградите в тяхната ЦЯЛОСТ, които ОБЩЕСТВОТО е нямало начини / средства да стопанисва и оползотворява и обгрижва; занемарили и изоставили тези сгради, за ги ПРОДАДАТ НА ОБЩЕСТВОТО НА "ПАЗАРНИ" ЦЕНИ вече опожарени -ха-ха, будали има ли, кмете?). Радостно е, че студенцията се е замогнала дотолкова (#КОЙ ли им дърпа конците, а? А?) че да купи изгорелите фабрики.
  Оценка:
  +2
  -0
 • 2. Но мръсници като MAREX №3 в 12:02 часа и друг път са се опитвали да пробутват гнусната си "идея" ДА ПЛАЩАМ АЗ = ТИ = НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ = ОБЩИНАТА за "проекти" които не са в обществен интерес, а са си чисто ЧАСТНИ. Да им бере гайлето г-н Частникът, неговият Застраховател, ако си е купил ЗАСТРАХОВКА. (Щели да се 'земат пари от еди-къде си = абе я вижте разбичканите асфалти по "улиците" дето си бяха цивилизовано павирани!= градът е пълен със немара. Щом има откъде да се 'земат - да не би да няма за какво да сА дадат вместо на г-н Частника от Пловдив За ЕДНО и за Столица'2019 на комплексирани провинциални будали?). НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ПРЕВЪРНЕТЕ В ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ опожарените частни имоти, разноските за "столичанство'19" не ми ги надписвайте на МОЯ СМЕТКА, оправяйте се сами, драги ЗАПЛАТАДЖИИ. Приберете си "аФторските хонорарчета" за красивите картинки с ВАНИЛИЯ и опънете нов лист хартия на чертожната дъска, "СоциЯлизирвайте" си река ПЕРЛОВСКА, КОМУНИЗИРАЙТЕ си я, ако щете.
  Оценка:
  +1
  -0
 • а, в КЛЪСТЕРА, нима?
  Рейтинг: 1
  9
  17.02.2017 |
  18:42
  А? ="...резултат от българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“. То се проведе през октомври, като се вписва в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа „Трансформиране” от програмата на "Пловдив 2019" =а? А? Егати идиотизмите, г-ца Елица е съвсем превъртяла, тя като няма достъп до МАСОНСКИ свърталища, остава сега да захване да занимава читателките на МАРИЦА със кроежи на Пентекосталисти, на Петдесятници, Дъновисти и ВсЕкаквиДругиИдеЯлистически АГИТКИ. Абе нямате ли чувството, че КЛЪСТЕРджиите са цунали хонорарец, а? А? Нито г-ца Елица, не ли? Ей така, от въздуха, А НИЕ ГАЗИМ ЛОКВИТЕ
  Оценка:
  +1
  -0
 • сакън, Р.Р. ОРТАЦИТЕ са беля!
  Рейтинг: 1
  10
  17.02.2017 |
  19:11
  Сакън, недейте да застроявате Мегдан Централен по идиотските картинки. Там АФЕРАТА беше само доколко пампайските ОРТАЦИ на Пловдив За Едно да цунат 100,000 = 100 бона гласуван подарък от ОСъвет под натиск от ИМПЕРИАЛиста за измислени "афторски права" (уредени още щом се хванеш за КОНКУРС по българските закони)
  Оценка:
  +1
  -0
 • СДЪВКАНИ - ИЗПЛЮТИ
  Рейтинг: 1
  11
  17.02.2017 |
  19:35
  Само като им видиш МУТРИТЕ пардон мордите, пардон суратите -сдъвкани и изплюти- на разплутите на картинката афтори (СМЕХ: "...професионални разработки, които са дипломни работи на завършващи архитекти..." ТИЯ СА БЕЗ ПРАВОСПОСОБНОСТ, мари Елице, щом още не са дипломирани, че и след това, докато КАБ не ги приеме в ПРОФЕСИОНАЛНИЯ РЕГИСТЪР. Кой каквото я лъже, г-ца Елица пишка, завалията - като липсват КОМПЕТЕНТНИ журналя в МАРИЦА)
  Оценка:
  +1
  -0
 • до мръсния MAREX
  Рейтинг: 1
  12
  18.02.2017 |
  18:04
  МАРЕКСе мръснико, ако "Общината може да задели МАЛКО пари..." вместо да ги налива в бездънната яма на тютюневата фабрика ("ТютюГрад" КАК НЕ, даже и терминология оформиха мошениците!) да бяха поправили архитектурно и символически много по-съществената сграда от арх. Слави Грозев на фабриканта Стайнов НАД ДЖУМАЯТА върху скалата над Дановата и Чалъковата къща. Огромно значение за ИМИДЖА на град със Затихващи Функции, кмете!
  Оценка:
  +1
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Пловдив остана без вода
27.02.2017   |
23:23   |
828
Коментари: 7
Голяма част от Пловдив остана на сухо преди минути. За проблема съобщиха вече няколко читатели на Марица.бг.  Все още не е ясно дали в целия град е спряно водоподаването...