понеделник, 11 Декември 2017 22:47 ч.

Строят ударно 440 паркоместа в центъра

Половината от тях ще се дават срещу 15 лева месечен наем
21.02.2017   |   08:58
Прочетена: 1381   |
Коментари: 3
Строят ударно 440 паркоместа в центъра

Рекорден брой паркоместа се готви да направи тази година екипът на кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Рекордна е и сумата, с която разполага администрацията - над 900 000 лева. Те са разпределени за ремонти на улици, тротоари, осветление, детски и спортни площадки, благоустрояване на междублокови пространства, улично осветление.

Осем паркинга за около 440 автомобила ще се изграждат в района, разказа Стаменов. Паркоместа ще се оформят пред блоковете от южната страна  на бул. "Марица" с номера 14-22, а също така № 2-6 и 22-28. Паркинги ще се градят на ул. "Родопи" до СУ "Паисий Хилендарски",  на ул. "Ген. Кюркчиев", на "Петьофи" и "Шнитер", в района на двата университета на ул. "Цанко Дюстабанов" и "Булаир", на бул. "Шести септември" в участъка от бул. "Руски" до "Копривщица".

Стаменов отбеляза, че половината от тези паркоместа ще бъдат предложени на живеещите срещу 15 лева месечен наем, ако има желаещи. Останалите ще се ползват безплатно, за да не стане така, че хората да се приберат от работа и да няма къде да спрат. До този момент все още нито в един от шестте района не са започнали да взимат по 15 лева на кола за паркиране пред блока. Наредбата, приета с решение на Общинския съвет, предвижда това да става по одобрени схеми за благоустрояване на терена. 

Шест нови детски площадки са планирани още в строителната програма на района. Някои от тях съществуват, но съоръженията изцяло ще бъдат подменени. Например на ул. "Прогрес" и "Пенчо Славейков" освен детска площадка  искат да изградят и спортна. Така ще се изпълни желанието на живущите в квартала, тъй като в кметството на "Централен" е внесена подписка  от 250 родители, обясни Георги Стаменов.

Осветителни стълбове ще монтират на пл. "Възраждане", "Киев", "Тракийски юнак". Тротоари ще ремонтират на ул."Драган Цанков" и "Филип Македонски". За две междублокови пространства се подготвя проект за благоустрояване. Те се намират на ул. "Мусала" и "Любен Каравелов" и хората се оплакват, че тънат в прах и кал. Проектира се и реконструкцията на пл. "Кочо Честименски". Там планират да сменят настилката, да има чешма, пейки и зеленина. 

Администрацията на "Централен" води разговори с ВиК ЕООД за изграждане на нова канализация на ул. "Кап. Георги Цанев", "Найден Геров" и "Тодор Каблешков". Старите тръби са по над 60 години и създават проблеми на живущите.

Районните кметове разполагат тази година с рекордната сума от 9 млн. лева, защото имат потенциал сами да изпълняват строителни програми, обобщи градоначалникът Иван Тотев.

Строят ударно 440 паркоместа в центъра

Топ новини
Вижте кои са най-добрите спортисти на Пловдив за 2017-а СНИМКИ
11.12.2017   |
21:13   |
217
Коментари: 0
Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година, пише Марица Спорт. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван...