вторник, 17 Октомври 2017 03:16 ч.

Снимка на Левски в пловдивското епархийско училище?

19.02.2017   |   21:05
Прочетена: 1929   |
Коментари: 1
Снимка на Левски в пловдивското епархийско училище?

Фотография на Васил Левски като дякон обикаля социалните мрежи в деня, когато се навършват 144 години от трагичната му гибел.

Тя провокира изблици на национална гордост, умиление и учудване от страна на тези, които не са я виждали досега. Някои хора споделят, че Дякона не изглежда според представите им, изградени на базата на литературни произведения.

Наистина ли това е Васил Левски?

До днешно време са достигнали седем фотографии на Апостола и още няколко групови снимки, които са спорни и досега не е доказано, че на тях е сниман наистина Левски.

Въпросната фотография изглежда портретна, но е изрязана от такава групова снимка, на която предполагаемият Васил Левски е сред ученици от пловдивското епархийско училище, заедно с учителя Йоаким Груев. Копие от тази снимка се съхранява в Регионален исторически музей в Разград.

Относно тази фотография са водени много спорове, още от началото на миналия век. Много автори твърдят, че това не е Левски и че Апостолът не се е фотографирал, когато е бил дякон.

Но спорната снимка провокира националната гордост, показват стотиците коментари във фейсбук.

Снимка на Левски в пловдивското епархийско училище?

Топ новини
Шофьор смля оградата на бул. Христо Ботев" СНИМКИ
16.10.2017   |
22:19   |
854
Коментари: 0
Лек автомобил Пежо се блъсна в разделителната ограда на булевард "Христо Ботев" срещу автогара Юг и я смачка до неузнаваемост. Инцидентът е станал около 21:30 часа. ...