След Лувъра ще покорим и Британския музей

Французите вече ще знаят, че си имат работа с баш европейците на Европата

Ефектите от изложбата в Лувъра са поне три. Дивидентите са преди всичко в културно, познавателно, образователно отношение. Изложбата  запознава френското общество, а и милионите гости на Париж, с живота на древна цивилизация, асоциирана обикновено с българските земи, със земите на древните траки. Има и втори,  политически момент - експозицията демонстрира недвусмислено пред французите, че България е европейска страна, че нашите земи винаги са се развивали в рамките на европейската цивилизация. Ако можем да наречем така цивилизацията на древните гърци, траки, римляни, етруски, гали в земите на днешна Франция.  Без да се обиждат днешните французи, но  

древните тракийци са малко по-напред в цивилизационно отношение от галите.

Демонстрираме го с тези блестящи златни съкровища, каквито галите нямат. Тяхната цивилизация е дървено-глинена-бронзова. Докато ние имаме и дърво, и бронз, и глина, но имаме и злато, и сребро, и то в изобилие.

Има и трети важен ефект - изложбите във Франция са съпътствани с мощен бизнес десант начело с министър на икономиката Божидар Лукарски. Участващите български бизнесмени, които вложиха пари в правенето на тази изложба по покана на Френския културен институт, успяха да завържат контакти с френски фирми, които бяха поканени да инвестират в България. Със сигурност ще бъдат изкушени да се възползват от ниското данъчно облагане и доста по-евтина работна ръка у нас. Досега ги спираше корупцията, срещу която в момента някои институции водят борба с пълна сила.

Много важни са дивидентите в посока подобряване на имиджа на България. При всички случаи

вече не сме само ония мръсни черни цигани,

които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света, и които Франция периодично ни връща на тлъсти порции, за да се върнат след няколко дни отново там. Вече става ясно, че сме и нещо друго - дори нещо повече от тях във вековете назад. За съжаление не и сега.

Нека кажа и за неуморните хейтъри, които тръбят в интернет, че България си плаща щедро, за да излага  съкровища по света. В случая - в Лувъра.  Не е вярно, разбира се. От времето на Людмила Живкова се носят такива слухове, нищо че тогава нямаше интернет. Изложбата ни в Лувъра е като всяка изложба - част от разходите поема френската страна, друга част - българската. Като главен комисар на изложбата не виждам нищо по-различно от тези близо 120 изложби, които съм правил от 1974 г. досега. Наясно съм с финансовата страна. В момента става дума за 395 000 лева, сравнително поравно разделени между френската и българската страна.

Абсолютни измишльотини са слуховете за платени суми,

не им обръщайте внимание.  И за най-незначително нещо да се обадя, веднага ме атакуват. За съжаление сме свикнали да оплюваме всичко. Но не е само български синдром. Ето вчера бях в Италия - и те се оплюват.  И французите също.

Ефектът от изложбата ще се почувства съвсем скоро в Пловдив, където ще гостуват експонати  от Лувъра. За широката публика е важно да знае, че  музеи като Ватиканските и Лувъра не правят изложби навън с оригинали. Доколкото знам, досега от Лувъра са изнасяли само Джокондата. 

Преди години в България съвременно копие на Мона Лиза беше дошло у нас.  А ние го порязахме с ножче - един луд скочи в Националната галерия и разряза картината. Та изложбата от 25 предмета, която предстои в Пловдив, е изключение за практиката на Лувъра.

Правят жест на Пловдив, защото той даде доста злато,

в Пловдивския музей може би има най-много тракийско злато. Дори Панагюрското съкровище, което е при нас, е на Пловдивския музей. Заради това Лувърът прави изключение да изнесе толкова експонати в чужбина. Досега е изнасял, но поединично, по един много ценен предмет.

Тази изложба не можеше да стане по-рано - трябва да се говори по определен начин. А Вежди Рашидов е майстор, просто е такъв - сваля много бързо дистанцията между себе си и съответния френски министър. Казва направо:

Наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба! 

Така бе постигнато съгласие, започнахме да работим и накрая изложбата стана. Понякога и детските мечти на министрите се сбъдват.  

Чувам подмятания, че Вежди искал да пробута своя изложба. Нека да е ясно, че няма как това да стане в Лувъра - там експонатите трябва да са по-стари от 100 години. В Българския културен център в Париж може, там изложба на Вежди мина отдавна. 

Главното е разбирането на европейците, че си имат работа с европейска страна. Което е проблем, оказва се, че в Европа знаят съвсем малко, да не кажа никак, за нас. Ето вчера срещнах човек на доста добра позиция в италианското правителство, който ми казва: говорите на нашия език - вулгаризиран латински. Казвам му - ааа, не, ние не сме румънци. Те говорят така. Той се чуди, смята, че сме едно с румънците. Явно тъмният ми цвят го е подвел.

Накъде след Лувъра, след като Бойко Борисов заяви, че Вежди е вдигнал много високо летвата? Следват Бритиш музеум и Кремъл. Връщам се от Кремълския музей в центъра на Велика Русия. След 2 години там ще правим изложба на съкровищата на Българската автокефална архиепископия в Охрид.

Вежди ми говори за Британския музей, основан през 1753 г., с 6 милиона посетители годишно - там ще бъде изложена изложбата на тракийското злато. Неслучайно казвам в моето тв предаване:

елате вижте тракийските съкровища, че тръгнат ли по света, 5-6 години няма връщане.

Рекордът ни е 8 години да ги няма съкровищата ни. Преговаряме и с Турския национален музей, един от най-големите в света.  Няма ала-бала вече, в някой малък музей, на някоя крива уличка. Целим центъра в средата - равнището по-нататък ще бъде Британският музей,  Кремъл, Тапкапъ сарай.

Ако ме питате за Америка, в Метрополитън сме били в началото на 90-те. Както американците си знаят - красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън.

Ние принадлежим на Европа, част от нея сме, не само географски, но и политически, икономически, културно. Нека първо да обиколим големите европейски центрове. Там трябва да ходим, Америка ще почака.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
поздравления

поздравления

20.04.2015 | 08:02

Занесете ги в Турция, по-близо до диваците, които трошат световното наследство, и в Русия, да се подмажите на Путин, но той вече направи далаверата с Гърция.

Отговори
0 0
Л.Ж.

Л.Ж.

19.04.2015 | 23:11

По времето на Л. Живкова България получаваше пари за изложбите на траките в чужбина, а не си плащаше, както ги спазари сега Веждито. Поне това можеше да каже Божо на Веждито да не се излага, колко евтино струвало това на България. Тези властници вместо да докарат руснаците в България щяли да им носат съкровищата в Москва, и се хвалят. Путин им спря потока, а те ще му сервират на табла съкровищата ....... А,....... и още, щяли да ги носят и в Турция ?!?!?!?

Отговори
0 0
да ама не

да ама не

18.04.2015 | 08:34

Божо няма да бъде уволнен, защото господарите му са толкова прости, че никога няма да разберат с кого си имат работа. Божо си е ченге - няма бивши. Той е гениална въртиопашка и мoже да се приспособи към всяка ситуация.\nПо-добре французите да не идват в България, защото ще видят че върху тракийските крепости са новопостроени измислени такива в стил БОЖОФЪРК , а гробниците на траките са занемарени и изоставени.\n

Отговори
0 0
Божо

Божо

17.04.2015 | 16:40

Нищо по-малко от оставка след такава расистка глупост!

Отговори
0 0
Марко Марков

Марко Марков

17.04.2015 | 14:12

След публикуването на тази статия, Божидар Димитров трябва да бъде уволнен.

Отговори
0 0
Авраам Бакалина

Авраам Бакалина

17.04.2015 | 13:27

Познавам професора от 17годишен, тъй като беше състудент на моята съпруга\nГостите на господин Големанов които имат изгода ще са добре,не вярвайте на\nтози Велик професор зад всяка е скита измама за изложбите говорим!

Отговори
0 0
Павел Цветанков

Павел Цветанков

16.04.2015 | 16:51

С коментар\nhttp://tsvetankov.blog.bg/drugi/2015/02/19/osyden-za-ukrivane-na-dannite-ot-pyrvata-ekspertiza-na-sykro.1339855

Отговори
0 0
оригинали ?

оригинали ?

16.04.2015 | 15:39

\"музеи като Ватиканските и Лувъра не правят изложби навън с ОРИГИНАЛИ !!!!\nЗатова хората знаят къде е Лувъра, а така и няма да разберат къде е България! Няколко избрани българи ще се разходят из Европа, а нашите музеи през това време ще останат празни и без посетители. Чудесна идея!

Отговори
0 0
а

а

16.04.2015 | 12:02

Браво на предците по нашите земи ! За съжаление съвременната българска държава е много жалка !

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?