Славчо Атанасов: Битката е за бъдещето на Пловдив, не за стола на кмета

Политическото кадруване ражда калинките, а те са опасни, независимо дали са сини, или червени

-Г-н Атанасов, приемате ли, че оставката на правителството е изход от кризата, и ще помогнат ли извънредните избори на Пловдив настина да тръгне нагоре, каквато теза лансира кметът Иван Тотев? 

-Ако говорим за тезата „Това правителство да си ходи, за да дойде нашето“  - не. Не приемам и обратната - „Този кмет е наш и ще му помагаме. Този не е - и ще яде бой“. Докато продължаваме да се делим на „наши“ и „ваши“, а основните политики да са подчинени на теснопартийни интереси, няма да тръгнем нагоре. Без значение кое правителство ще дойде на власт. Защо трябва да търсим собственото си развитие някъде другаде, извън нас и винаги зависими от някой друг.  

-Да, но и вие бяхте в подобна ситуация като кмет на Пловдив в миналия мандат.

-Да, и аз бях в подобна ситуация. Сега в същата е Иван Тотев. Точно защото съм го изпитвал на гърба си, ще го кажа отново - тази теза е порочна, тя не генерира развитие, напротив - генерира политическо кадруване, зависимост и застой. И ражда „калинки“. Без значение чие е правителството или местната власт. „Калинките“ нямат цвят - те не са нито на ГЕРБ, нито на БСП, те са рожба на политическото кадруване. Неслучайно в последните доклади на Европейската комисия има сериозни критики за жестокото политизиране на администрацията у нас. Кой печели от това? Как битката между кмета и областния управител помага на развитието на града? Ако дойдеш на власт и смениш цялата общинска администрация, ще направиш ли живота на гражданите по-добър? Това са абсурдите на нашето управление, които се повтарят с години. 

-Вие не сменихте ли администрацията, когато станахте кмет?

-Аз дойдох с екипа си, заварих администрация, назначена още от Спас Гърневски, и продължих да работя с нея. Работих и с районните кметове, без да ги деля по партийна принадлежност. И г-н Тотев като кмет на район „Източен“ знае това. Не съм се интересувал кой от служителите в кой политически клуб ходи след 17 часа. Важното беше дотогава да си върши работата. Защото освен всичко друго, общината не е ПУЦ, в който всяка новодошла власт да си вкарва поредния випуск. Не ми звучи добре вторият по големина град да се превръща в опитно поле. Показателно е едно писмо на община Пловдив наскоро, до премиера Орешарски, в което имаше 17 правописни грешки. Това е мерило за нивото на експертите и администрацията. 

-Неграмотността не е ли битка, която трябва да водим на по-широк фронт?

-Категорично. И част от тази битка е битката за съдбата на българския учител. За това е нужен изключително сериозен обществен дебат, защото това засяга както младите хора, така и бъдещето на нацията. И ние все още не сме го провели. А трябва. В последните дни обаче се заговори много за задължителното гласуване, затова аз ще добавя и темата за образователни ценз. За въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз започнахме да говорим преди повече от 10 години - най-напред във ВМРО. Не може за една шофьорска книжка да се изисква образователна степен, а за решаването на въпроса как да се развиваме и живеем, кой да управлява държавата - да няма значение. Да, това, да вземеш шофьорска книжка, е важно - виждаме какво се случва по пътищата. Но е важно да знаеш какво избираш. Защото както избереш - така ще живееш?

-Предложението за въвеждане на задължително гласуване камък в политическото блато ли е, или излизане от блатото?

-Анализите сочат, че с всеки изминал вот изборите у нас се купуват все повече и повече. По-притеснителното е, че тази тенденция се очаква да продължи, ако не се промени системата. Защото, ако преди се купуваха основно ромски гласове, то вече сме свидетели на това, как българи, как млади хора продават гласа си. Ще припомня шокиращия факт от 2011 година, когато в центъра на града се купуваха гласове в полза на един кандидат. Изви се 100 метра опашка. На тази опашка нямаше цигани. Това ясно се видя в телевизионните репортажи.

-Кое от започнатото от Вас искахте вашият наследник да реализира успешно?

- Не вярвам да има кмет, който да не иска да види повече реализирани свои проекти. Оценявам факта, че трудно се работи при подобна порочна схема – „кметът наш, а правителството ваше“. Но ме притеснява неглижирането на няколко сериозни за града проекта. Транспортният проект например, който стартирахме ние. Вече две години - договорът беше подписан на 2 юли 2012 година, а по него нищо не е направено. 36 месеца срок, от тях 24 пропилени. 

-Вие какво оставихте на г-н Тотев?

-Както вече казах - добър готов проект. Ние поехме сектора със 17 млн. км годишна задача и 1.2 млн. лв. компенсации за градския транспорт. Предадохме го на г-н Тотев  с 20 млн. км годишна транспортна задача и с 6 млн. лв. компенсации за градския транспорт. При това, смея да твърдя - с най-добрата социална политика в държавата.

Продължавам с Колодрума. Не само като кмет - не вярвам да има пловдивчанин, който да не иска тази зала да бъде построена. Пред мен обаче е ваша публикация от 24 април, която потвърждава един притеснителен факт - как тази зала, преди да бъде завършена изобщо, е на път да се превърне в най-скъпата спортна зала в България. Една седалка в София и Самоков например струва 5000 лева, а в Пловдив - 9000 лева. Не по-малко притеснително е, че г-н Тотев всеки път по различен начин обяснява защо се вдига цената за строителството - веднъж от 12 до 16 млн. лв. заради ДДС, друг път заради нуждата от допълнително изграждане на вертикална планировка. Няма как това „хвърчене между милионите“ да не притеснява и финансовото министерство. Продължавам с 30-милионния заем.....

-Защо атакувате сегашния кмет за този заем?  Вие също искахте да го изтеглите?

-И сега продължавам да искам. Но, ние поискахме да вземем 30 млн. лв. за 303 улици, общо 102 километра. Обследвани с френска техника, всяка улица с досие. Г-н Тотев иска да вземе тези 30 млн. лв. за 7 км. Без проекти и без проведени отчуждителни процедури. Ще повторя - 102 километра срещу 7 километра. Да не говорим, че никой не разбра как и къде отидоха парите, които се дължаха на Пловдив от приемането на столичните бали боклук. Защото от 26-те млн. лв. в моя мандат бяха преведени само 3 млн. лева. 23 млн. лв. е един нелош бюджет за инфраструктура. Освен това г-н Тотев ще тегли още 5 други заема, с което преминава границата на финансовата разумност. Нали знаете римския принцип „Дозата прави отровата“. С всички тези заеми накуп общината ще фалира.

-Като говорим за бюджет, каква е бюджетната прогноза за Пловдив?

- Това, което внесе администрацията сега показва, е, че през 2013/2014, до 2017 - всяка година ще има дефицит. За сравнение - през 2011-а аз оставих общината без нито един лев дефицит.

-Да, но контрапунктът на това е, че през 2010-2011 нищо като инфраструктурен обект не се е случило в Пловдив, а бюджетът е бил почти същият като сега?

-Контрапункт или контратеза - като онази, за която говорихме в началото на интервюто. Аз ще посоча само няколко цифри: Реалният отчетен бюджет за 2010 година е 229 млн. лв. Г-н Тотев отчете 194 млн. лв. за 2012-а. А за 2013-а още не е внесъл отчета. През тази 2010/2011, в която „нищо не се е случило“ бяха пуснати 6 нови детски градини, изцяло реновиран Археологически музей, бул. „България“  - 12 км изцяло реконструирани, с подземна инфраструктура, подменено осветление и 500 паркоместа,  мост на Герджика - първият нов след 30 години, нови бул. „Победа“ и продължение на бул. „Свобода“, нов завод за преработка на твърди битови отпадъци, единственият засега в страната, 4 реновирани градски парка, общо за три милиона и половина лева, а не както се прави сега Градската градина за 11 милиона, която излиза един от най-скъпите паркове в света - над 200 лева за квадратен метър, 150 нови апартамента, нов Четвъртък пазар, ново кметство в „Тракия“. Тази капиталова програма беше свършена, без да се налага да вдигаме данъците, таксите за детските ясли и градини. И Пловдив беше обявен от синдикатите за най-социалния град в България, при това в условията на чудовищна икономическа криза и пълна финансова блокада от страна на тогавашния финансов министър Дянков. 

Аз отново ще се върна на нашата теза в началото - важно е, разбира се, да кажа какво сме свършили с екипа ми. Но, ако аз съм бил кмет през този един мандат, то продължавам да бъда пловдивчанин и да живея в града си и след този мандат. Не ми е безразлично какво се случва и искам да гледам напред, а не назад - равнявайки вторачено 2011-а с 2012-а. Защото смятам, че ако има битка, то тя трябва да е за държавата, а не за политически партии. Битката е за бъдещето на Пловдив, а не за кметския стол.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
136 коментара
дърта пловдивчанка

дърта пловдивчанка

14.06.2014 | 23:02

абе хора, спрете с тези гнусни коментари, видяхме всички колко могат да управляват града и какво направиха за себе си и двамата последни кметове . и славчо атанасов и тотев, те бяха кметове, които мислиха единствено за себе си, а не за града, искаме вече друг кмет, който наистина да е честен, почтен и да работи за гражданите на пловдив, а не за личните си интереси

Отговори
0 0
A40_mainata

A40_mainata

14.06.2014 | 10:33

Не мога да си обясня, защо въобще прочетох безсмислените коментари на повечето от вас пълни идиоти. Определено говорейки против г-н Атанасов, няма да постигнете нищо. А сега да си кажа и аз, на изборите за управник на пловдив има само един вариант и той е с-н Атанасов да спечели със много. Ако се случи нещо различно от това, то би било заради купен вот. И в заключение да кажа, за мен г-н Атанасов, направи толкова за градът ни колкото 10 кмета преди него, не го бяха сторили. Особенно за моят квартал - Тракия.

Отговори
0 0
НЯКАКЪВ

НЯКАКЪВ

13.06.2014 | 19:31

НИКАКЪВ , ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ С ПРОСТОТИИТЕ СИ. ИЗЛЕЗ ПО ПЛОВДИВСКИТЕ УЛИЦИ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО ГОВОРЯТ ХОРАТА. А ТЕ ГОВОРЯТ ЗА СЛАВЧО , НЕЩАСТНИКО ЗЛОБЕН

Отговори
0 0
Никакъв

Никакъв

13.06.2014 | 18:13

Като гледам тука пишат три вида тролове - Славчовите от .......и те не знаят откъде са , Тотевите - те са ясни и зиковите - те са мършояди - чакат да закачат нещо ;-) Славчовите са се вкопчили в умрелия и вмирисан имидж на Славчо и искат да го противопоставят на Тотев , та от отражението да изкопчат някой глас , Тотевите лаят постоянни - плащат им и Зиковите - да направят интрига - ама са страхливи. Извод - няма нужда да се коментира Славчо - той е некадърен и разчита на емоционалния вот - ама той го няма . Неговите хора отидоха във ВМРО и той изкара по-малко от 2000 гласа-бита карта . Тотев направи доста , но си създаде лош имиджа - много е дръпнат и не го харесват . Зико е страхлив и само се пичка дето не му е работата . \nИзвод - трябват нови хора ! На такива като Славчо не вярвам - мързелив и некадърен е. Не заслужава внимание

Отговори
0 0
наглеци

наглеци

12.06.2014 | 13:08

ха- ха - ха. че герберугите винаги са били нагли са били. но да обвиняват , че другите били крали това минава границите . няма по крадливо управление от това на маминия.

Отговори
0 0
Бравос

Бравос

12.06.2014 | 11:38

Уж, тоя селендур тъп като е появи и... Що не си е сложил пак каската? Бил заварил не знам какво си--абе тъпак-ами онова келешче Долев кой го натресе? Тук неговите червенотиквеничета пишат ли пишат простотии и хвалби за тоя чукундур- пак имат мерак да крадат и да загрозяват града ни с рендета. А сега великите айдуци от мвро-ото се съюзиха пък с дудука--ей тва се вика-курвалък...

Отговори
0 0
Ванко 1

Ванко 1

12.06.2014 | 08:23

Ами курвата кака Данка , къде я забравяте. Ще подкрепя ли пак Маминия тайно по курвенски

Отговори
0 0
Тони

Тони

12.06.2014 | 08:19

Какво се занимавате с тая шунда Маминия. Той отдавна е мъртвец. Само Зико може да се изправи срещу Атанасов

Отговори
0 0
sick of it all

sick of it all

12.06.2014 | 08:15

ebahti seliandura nagal vidiahme te kolko struvash mazen guz bez dostoinstvo

Отговори
0 0
БАРОНА

БАРОНА

12.06.2014 | 06:12

ЧЕРВЕНИЯТ ШОПАР ГЕРГОВ ОТДАВНАТА Е БЕДЕН РОДНИНА В СРАВНЕНИЕ С МАМИНИЯ И МАМА РОЗА

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?