Само 31% от българите са доволни от условията на труд

Едва 31% от българите са удовлетворени от работата си. С повече недоволни от страната ни са Гърция (16%), Хърватия (18%) и Италия (25%). На противоположния полюс пък е Дания, където удовлетвореност от условията си на труд изпитват 94% от респондентите. Това сочи прочуване на Евробарометър относно ефектите на кризата върху качеството на труда, съобщава econ.bg.

 

Резултатите от него сочат, че малко повече от половината (53%) европейски работници считат, че условията в собствената им страна са добри. 57% обаче са на мнение, че през последните 5 години има влошаване.
Разликата в нивата на удовлетвореност между различните държави членки може да бъде обяснена с много фактори, в това число социалния и икономическия контекст, повлиян от кризата, но също и характеристики като социален диалог, социални политики и трудово право, които могат да са по-слабо или по-силно изразени във всяка една страна.

 

Проучването на Евробарометър показва още, че стресът безспорно е най-големият риск на работното място. Друг проблем е и неудовлетвореността от работното натоварване, темпа на работа и продължителността на работния ден. По-рядко европейските работници се оплакват от липса на интерес към задачите или недостатъчно свободно време.

 

40% от участниците в проучването заявяват още, че не им е била предоставена възможност за гъвкаво работно време.

 

В областта на здравословните и безопасни условия на труд, по-малко от един от всеки трима работници е заявил, че на работното му място са въведени мерки срещу новите рискове (например, предизвиканите от нанотехнологиите или биотехнологиите), или мерки, насочени към възрастните работници и тези с хронични заболявания.

 

Заедно със стреса, като един от най-важните рискове на работното място се възприема неергономичната среда, като 28 % от респондентите определят повтарящите се движения и изморителните или болезнени пози като основен риск за здравето и безопасността на работното място, а 24 % — ежедневното вдигане, пренасяне или преместване на товари.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?