понеделник, 11 Декември 2017 22:56 ч.

Ръкопис за големия Гешов род дариха на музея в Карлово

22.02.2017   |   16:21
Прочетена: 547   |
Коментари: 0
Ръкопис за големия Гешов род дариха на музея в Карлово

Ценен ръкопис на известната карловска дарителка Анка Кузманова постъпи в Историческия музей в Карлово. Той представлява  тетрадка, в която някогашната собственичка на Белия двор е записвала своите проучвания за прочутия Гешов род, от който произхожда и самата тя. Дарението е от доц. Радка Бешкова от София. То бе връчено на директорката на Историческия музей Мария Деянова от бившия карловския кмет инж. Христо Войняговски (1991-1995 г.), който е основател   и несменяем председател на настоятелство „Родолюбие”.

Ръкописът на Анка Ламбрева съдържа и изследвания на биографиите на Димитър и Христо Лазарови, дарили на Карлово Лазаровото училище, чиято сграда стои  и до днес, на съратника на Левски Иван Грозев, който след Освобождението е първи секретар на Градската управа, а след това като виден индустриалец основава Българската индустриално-търговска палата и става кмет на София.

Самата Анка Кузманова е забележителна за времето си жена, която развива голяма обществена и дарителска дейност. Тя е учителка и една от най-дейните активистки на Женско дружество „Възпитание”.

За съвременните поколения Анка Кузманова е позната най-вече като собственичка на къщата на улица „Соколова”, вдъхновила големия художник Никола Танев, който я нарече в платната си Белия двор. Приживе, през 1958 година, Анка Кузманова завещава Белия двор на Карлово. Волята е там да бъде подреден културно-историческият архив на  на Карлово. А неотдавна Историческият музей в града издаде част от нейните спомени.


Топ новини
Вижте кои са най-добрите спортисти на Пловдив за 2017-а СНИМКИ
11.12.2017   |
21:13   |
217
Коментари: 0
Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година, пише Марица Спорт. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван...