петък, 24 Ноември 2017 21:59 ч.

Рационална храна, а не диети, пази от тумор

04.07.2013   |   14:04
Прочетена: 11644   |
Коментари: 1
Рационална храна, а не диети, пази от тумор

Д-р Светослав САДЖАКЛИЕВ, гастроентеролог в МБАЛ “Токуда Болница София”
- Какво е това рак на дебелото и правото черво?
- Стените на тънкото и дебелото черво са покрити с клетки, които се възобновяват постоянно. Понякога се образуват полипи - клетъчни натрупвания. Те все още не са рак, но могат да се превърнат в злокачествени образувания, променяйки се през годините. В първите стадии те подлежат на хирургическо премахване. Но когато започнат да нарастват неконтролируемо, да прорастват в съседните тъкани и да засягат други органи, тогава вече говорим за рак или злокачествен тумор.


- Казвате, че се лекува на сто процента?
- Скринингът открива аденоматозните полипи, които са предраковите образувания и са около две трети от всички полипи. Измененията при здрави хора, които нямат никакви оплаквания, никакви симптоми, се лекуват, преди да са се превърнали в същински рак.


- Как се прави скрининговият преглед, не е ли много болезнен?
- Прави се фекален тест за скрита кръв в изпражненията, нарича се окултна кръв. Тя не се забелязва с просто око. Ако обаче има наличие на окултна кръв, това е симптом на рак, ранен рак или полип. И следва ендоскопско изследване. Процедурата се състои в оглеждане на дебелото черво и ректума с помощта на специална апаратура. Когато се намери източникът на кървене, се взема материал за микроскопско изследване, което е работа на специалистите. Но да уточним - кръв в изпражненията не означава, че имате рак. И изследванията се правят с упойка.


- Как да сме сигурни, че нямаме рак на дебелото черво?
- Няма специфични симптоми. Затова скрининговите прегледи са от огромно значение. Най-честите оплаквания са дискомфорт в червата, подуване и болки в корема, запек, разстройство, анемия.


- Кой е предразположен към рак на дебелото черво?
- Ако се храним като нашите баби и дядовци преди 100 г., няма да има рак. Но живеем в 21 век и се тъпчем с мазнини и белтъци, спестяваме си плодовете, зеленчуците и фибрите и после се подлагаме на диети. И какво се случва в дебелото черво - токсичните вещества се застояват в червото и в контакт с клетките повишават риска от формиране на злокачествени образувания. Друг много сериозен фактор е фамилната обремененост - от родителите се наследява фамилна аденоматозна полипоза. Естествено застоялият начин на живот, затлъстяването, диабетът, тютюнопушенето, алкохолът подпомагат развитието на заболяванията на дебелото черво, които имат давност над 20 г.


Топ новини
Идея за уикенда: Разходка за ден до изворите на Арда
24.11.2017   |
21:17   |
129
Коментари: 0
На по-малко от 150 км южно от Пловдив и на 36 км от областния център Смолян, в красива котловина с накацали по склоновете каменни къщи, се намират селата Арда и Горна Арда....