Радио “ДЕЖ” отсвирено от СЕМ, било чалга

Радио “ДЕЖ” е било класирано на първо място сред кандидатите за пазарджишка честота на 89,5 мегахерца, сочат протоколите от заседанията на СЕМ по време на процедурата за избор на победител. Според документите, на тази позиция са сложили пазарджишката медия трима от общо петте членове на конкурсната комисия. Така в крайното класиране радиото изскача с общо 412 точки, пред Р-22 и ПРО БГ - Медиа. Това се случва на десети ноември миналата година. Ден по-късно, на единадесети ноември, на ново заседание на СЕМ, за първенец в същия конкурс е определено Р-22, което на практика е “Радио Енерджи”. Мотивите, с които радио “ДЕЖ” губи първенството, са, че е “чалга-радио” и пропагандира този тип музика.

Върла негова противничка е Мая Вапцарова, която е на мнение, че кандидатът има опит в създаването на програма, но основен недостатък е липсата на жанрово разнообразие в музиката, а профилът на програмата е музикално-информационен. Това според експертката “означава монотонност и в голям процент от дневното програмно време”. Друга членка на комисията пък твърди, че радиото е “една дивна чалга” и затова є се струва “че този град колебае културата си напред или назад”, ето защо едно радио като “Енерджи” “би дръпнало малко музикалния вкус на младите”. Друга членка на журито, доц. Райна Николова, която на базата на представените документи е класирала радио “ДЕЖ” на първо място, изразява становище, че е “ужасена от това, което чува”. Това я мотивира да не подкрепи отново радио “ДЕЖ”.

Никъде в нашите планове, на базата на които е направена класацията, не сме писали, че залагаме в програмната схема чалга, споделя собственикът на радиото Делчо Луканов. На него така и не му станало ясно откъде журито е черпило тази информация. Повече от ясно е обаче, че СЕМ не играе честно и по правилата. Така на 17 ноември комисията излиза с решение, че за честота 89,5 Мнz победител е “Радио Енерджи”. По-странното е това, че протоколът за това решение не е подписан от хем присъстващата, хем отсъстваща доц. Райна Николова, а окончателният документ твърди, че решението е взето с шест гласа. На практика там са били Анна Хаджиева, Анюта Асенова, Бойчо Кулински, Георги Стоименов, Мария Стефанова и Мая Вапцарова. Радио “ДЕЖ” обжалва решението на СЕМ. Какво ще стане, знаят само служителите на Темида. Дано справедливостта възтържествува.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?