Радан пред "Марица": На местния вот хората ще оценяват кметовете, не Борисов

Пловдив има нужда от промяна, балотажът ще е между Тотев и Зико

Радан КЪНЕВ, лидер на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок



- Г-н Кънев, какъв сигнал даде парламентът, като не прие антикорупционния закон? Очаквате ли реакция от Брюксел?

-Сигналът е много лош. Надявам се да няма реакция от Брюксел, защото много бързо поехме ангажимент, че законът ще бъде приет. Притеснява ме реакцията обаче на всеки потенциален инвеститор, защото корупцията е основната пречка пред инвестициите в България, съответно и основната причина за ниското заплащане и малкото работни места в страната.

-Депутатите имат ли воля да се преборят с корупцията?

-Достатъчно политици в България нямат воля да се преборят с корупцията. Това е сигурно. Както по темата за съдебната реформа, така и за антикорупционното законодателство, РБ упражнява класическо политическо лидерство, води парламента в една посока, в която най-вероятно повечето политици не биха тръгнали. Но когато се комбинира общественото мнение с една компетентна политическа сила като нас, обикновено се стига до положителен резултат. След разговорите, които проведохме на Съвета на развитие между всички партньори в мнозинството, смятам, че ще се намери разумно решение и ще се гласува законът във вид, който няма да е по-мек от сегашния. По отношение на анонимните сигнали, срещу което се обявиха от ПФ, мисля, че въпросът е решен. Ще има възможност за защитени сигнали, но не и за анонимни клевети. По отношение на това кой ще избира ръководителя на новия орган - Националното бюро за предотвратяване на корупцията, трябва да проведем много сериозен разговор с ГЕРБ, АБВ и ПФ и заедно да намерим решение. Разбирам страха, че в една държава, в която премиерският пост е твърде силен, ако министър-председателят назначава и ръководителя на Бюрото, може да се работи твърде едностранчиво.

-Има ли трус в управляващата коалиция, след като ПФ и АБВ ви бламираха в последните дни? Как ще продължите да работите заедно?

-Ако управляващата коалиция иска просто да си управлява, да упражнява властта, по начина, по който през последните години е упражнявана, няма да има трус. Тя ще стане най-стабилната коалиция на света. Целта на РБ обаче е управлението в България да променя страната и това неизбежно поражда чести трусове. Много са хората, които искат нещата да останат такива, каквито са. Това са трусове, но те са позитивни. Ако ги няма, означава, че и ние сме се предали и всичко си е постарому. Докато съм в този парламент и докато имаме представители в правителството, няма да се примирим и ще има промени. При Закона за лечебните заведения част от колегите от ГЕРБ упорито се съпротивляват на всяка идея за промяна и всяка малка промяна минава с огромни усилия. На финала постигнахме почти всичко, освен една от най-важните за отделния пациент мерки - комплексното лечение. Тук Комисията по здравеопазване защити интереса на болниците, а не интереса на пациентите. Ще  има нов тур преговори с ГЕРБ, надявам се и личен разговор между министър Москов и премиера.

- Местните избори ли са причината коалиционните ви партньори да се държат по този начин?

-Нормално е при местни избори всеки да иска да покаже различното, а не общото. Доволен съм, че с премиера Борисов, след два-три трудни разговора, си стиснахме ръцете за това, че местните избори не може да пречат на националната политика. Една от добрите идеи е правителството да не участва в предизборната кампания. Вярвам, че ще минем и през местните избори, без да спрем да работим и да променяме.

-След местните избори възможни ли са извънредни парламентарни избори?

-Аз не приемам връзката между  местни и парламентарни избори. Само бездействието на правителството и парламента по важни реформи може да предизвика предсрочни парламентарни избори. Това, какво правят парламентът и правителството, трябва да бъде критерий дали да ги сменяме, а не какво правят отделните кметове. Аз разбирам страховете на ГЕРБ, че може  някои техни кметове да не получат подкрепа, искам да успокоя, че това не е оценка на правителството на г-н Борисов, а е оценка за кадърни или некадърни кметове.

-Вие приемате ли тезата на Борисов, че ще мери за стабилността на управлението по общия резултат на РБ и ГЕРБ на местните избори? 

-Не разбирам тази теза. Първо, в момента местната власт е доминирана от ГЕРБ. На места кметовете им са добри, на други са слаби. Те ще бъдат оценени от хората в съответната община. Хората ще оценяват, примерно Иван Портних във Варна и Иван Тотев в Пловдив. Ако преценката е, че това не са най-добрите възможни кметове на тези градове, това няма да е оценка за правителството на Бойко Борисов. Другото е, че не виждам защо РБ с ГЕРБ трябва да се мерим заедно на тези избори, тогава да мерим и ПФ и АБВ - всички заедно подкрепяме правителството. Ние имахме предложение към ГЕРБ за обща стратегия за участие в местните избори, на места да се конкурираме, а в общини, които са крепости на БСП и на ДПС, да участваме заедно. ГЕРБ категорично отказаха това предложение. При липса на обща стратегия трудно ще имаме общи измерими резултати. РБ в някои общини ще подкрепи кандидат на ГЕРБ, в други ще издигне собствен кандидат, на много места подкрепяме независими кандидати, а някъде правим широки коалиции. За мен важното е дали ще успеем да променим властта в общини, които се управляват зле. Нашият противник на тези избори е лошото управление на местната власт. Другият ни противник е феноменът, който се затвърждава през последните 15 години, че парите решават местните избори. В България намесата на администрацията в политиката и намесата на парите са много важни на национални избори, но при местен вот станаха решаващи. Това поражда корупция от деня на избора и срещу този модел ще се борим.

-Пловдив сред кои общини е, сред тези, които се управляват зле ли?

-Оценката на нашите избиратели, симпатизанти и структури е, че Пловдив има нужда от промяна, категорично. Много разговори водих и с бизнеса, и с много  граждани месеци наред. Решението за Пловдив не беше лесно. Преобладаващото мнение е, че градът трябва да се управлява по-добре.

-Здравко Димитров ли е официалната кандидатура на РБ за кмет на Пловдив?

-Всички знаят в Пловдив, че преобладаващото мнение на партиите и организациите в РБ е за подкрепа на кандидатурата на г-н Димитров и за обща реформаторска листа зад неговата кандидатура. Ще обявим и официалната позиция на РБ. Познавам Здравко Димитров от една година, но съм чувал много добри думи от пловдивчани за него. Хората виждат в негово лице  изключително принципен човек с несъмнени десни убеждения и с голямо желание в  Пловдив да се даде въздух на бизнеса, а не само няколко фирми да получават обществените поръчки. Усещането ми е, че той ще е един от фаворитите. Смятам, че Здравко Димитров и Иван Тотев са двете най-сериозни кандидатури и е сигурен балотаж между тях,  т. е. ще имаме балотаж в дясно от центъра, а как ще приключи той, не може да се предвиди. Но има едно общо правило, което важи за големите градове. Ако активността е ниска, балотажа го решават парите, ако активността е висока, вторият тур води до промяна. Срещу купуването на гласове може да се преборим с висока активност, а в перспектива и с работеща прокуратура. По-силно доказуемо престъпление от купуването на гласове няма. Всеки знае брокерите, знае къде се раздават парите, а накрая биват арестувани едни полуграмотни момчета, наемници от шести ред.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
.....

.....

10.09.2015 | 23:26

Сметката е вярна, и ако не беше така, нямаше веднага , след публикуването на Тотевата листа стари познайници да се въртят като сателити около Здравко. Започва да става хлъзгаво...

Отговори
0 0
Cobra

Cobra

10.09.2015 | 19:54

Не бих казвал със сигурност че Здравко ще иде на балотаж. За Тотев е друго . ГЕРБ и маимуна да издигнат ще иде на балотаж,друг е въпросът какво ще стане на балотажа. А РБ е толкова силен в Пловдив че дадоха 50% от листата си в града. Прогноза -4-5 общински съветника

Отговори
0 0
Л.ЗДРАВЧЕВА

Л.ЗДРАВЧЕВА

10.09.2015 | 14:15

КЬНЕВ ДАЛИ ЩЕ ПОДКРЕПЯТЕ ЗИКО ИЛИ НЕ ПРОСТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ЗАЩОТО СТЕ ЕДИН ФАЙТОН ХОРА!!!НЕ Е НУЖНО ДА СМЕ С ГОЛЯМ ИНТЕЛЕКТ ЗА ДА ЗНАЕМ ЧЕ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ РЕФОРМИ НЯМА ДА НАПРАВИ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА ВКАРА СЕБЕ СИ В ЗАТВОРА!!!!ТАКА ЧЕ ТАКЬВ ИГРАЧ КАТО ТЕБЕ Е БЕЗ ИНТЕРЕСЕН!!!!

Отговори
0 0
ами да

ами да

10.09.2015 | 12:42

всяко копеле има 2 бащи-единия го прави,другия го отглежда

Отговори
0 0
eй гъз копелдашки

eй гъз копелдашки

10.09.2015 | 12:28

на местния вот точно Боко ще оценяват хората,ама като гъз не можеш го разбра,а като копеле ще ближещ 2 гъза-командирски и тиквенски!

Отговори
0 0
схема

схема

10.09.2015 | 12:20

Схемата с роднина-милиционер, роднина милиционер вече не работи. Сега схемата е гей-курва-мицинер, гей-курва-милицинер.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?