събота, 18 Ноември 2017 23:27 ч.

Проф. Ботев: Няма данни за катастрофален трус от Вранча

13.09.2017   |   10:10
Прочетена: 575   |
Коментари: 0
Проф. Ботев: Няма данни за катастрофален трус от Вранча
Снимка: Проф. Емил Ботев
Автор на снимката: SOSnovini.bg

8,3 по Рихтер в района на Вранча - такава мощна стихия предсказва известният румънски ясновидец и православен свещеник Йоан Истрат, известен още като "новият Нострадамус". Според предсказанието му земетресението ще удари не само в България, но и в Русия, Молдова и Украйна.

Твърди се, че същият този свещеник е предсказал катастрофалното земетресение в Букурещ през 1977 г., дълговата криза в Гърция и дори Брекзит.

Проф. Емил Ботев, който е директор на сектор "Сеизмология" успокоява, че няма данни за подобна сеизмична активност.

"Ние нямаме такава информация. В момента не сме предупредени за такова нещо от колегите от Румъния. Няма конкретен прогноз и е изключително трудно да се направи такъв за огнище Вранча, чието въздействие на територията на нашата страна се провокира от земетресения на много голяма дълбочина - на 100-на и повече километра. До 180 км. се случват такива земетресения, които атакуват със сеизмични вълни нашата територия", поясни проф. Емил Ботев пред "България он еър".

"По чисто статистически път обаче е известно, че огнището във Вранча има много висока честота на катастрофалните земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. За последното столетие такива земетресения са около 5 със среден интервал между тях от 30 години време", пояснява проф. Ботев. Последното такова земетресение е било 90-та година. /Марица.бг


Топ новини
Концертът на Пайнер ще мине без Глория и Ивана
18.11.2017   |
20:37   |
803
Коментари: 0
Без примите на попфолка Глория и Ивана ще премине концертът "16 години телевизия Планета" под тепетата. Причина за отсъствието на Глория е ангажимент в чужбина, докато...