четвъртък, 19 Октомври 2017 14:02 ч.

Проект на Областната управа върна 2000 деца в клас

12.10.2017   |   15:52
Прочетена: 434   |
Коментари: 0
Проект на Областната управа върна 2000 деца в клас

Областната междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище“, която реализира по инициатива на Областната управа на Пловдив, работи успешно и вече е върнала над 2000 деца в клас. Това съобщи областният управител Здравко Димитров на пресконференция днес.

„По наше предложение, платформата ще включва деца до 18 години. Това е пилотен проект, с който се справихме много бързо - буквално за месец и половина“, похвали се Димитров. Програмата струва на държавата по-малко от 40 000 лева, а сумата включва и закупуването на 20 таблета“, добави той.

В обхвата на информационната система са включени 358 училища и детски градини. Създадени са екипи, в които участват представители на всички институции - общо над 900 души. Вече около 2000 деца са намерени и върнати в училище. Обходени са всички 13 000 адреса.

„Самите ние, заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на министерството и регионалния инспекторат влязохме в Столипиново и видяхме как работи системата на терен“, съобщи Димитров. „Системата е свързана и с миграционните служби – това е факт! Всяко едно дете се знае къде е. Обхванати са и социалните“, добави той.

В Областната управа на Пловдив дори има ИТ служител, който обслужва ексклузивно механизма. Той работи и през уикендите и е в постоянна връзка с министерството.

„Тъй като ние сме второстепенен разпределител не разполагаме с бюджет. За да направим този проект, за да стане по-бързо и да имаме авторски права, които после да дадем на Министерството на образованието, отделихме от парите на Областната управа. Сега те ще бъдат възстановени от МОН“, уточни Димитров.

Целта на проекта е по-лесно да се следят процесите на миграция и възможностите за настаняване на децата в детски заведения до завършване на средно образование. Основна цел на програмата е децата да се върнат в училище и да се задържат в образователната система.


Топ новини
Циганският език влиза в училище, търсят преподаватели
19.10.2017   |
13:10   |
0
Коментари: 0
Деца от малцинствата вече ще могат да учат в училище майчиния си език, ако пожелаят. Това ще става по 2 часа седмично  под формата на СИП, ЗИП или факултативни форми. МОН...